Вашингтон изостря геополитическите противоречия

11258
Вашингтон изостря геополитическите противоречия
Снимка: Gettyimages

Сегашната нестабилност в Европа, Близкия Изток и Азиатско-тихоокеанския регион се дължи на опитите на Вашингтон да забави неизбежния разпад на собствената си хегемонията на международната сцена.

Това пише преподавателят в Шанхайския институт по международни изследвания Лю Чжунмин в свой коментар за китайския вестник "Глобал Таймс".

"Украинската криза влоши отношенията на Русия със САЩ и Европа, което е сигнал за връщане на геополитиката на международната арена и начало на нова "Студена война".

"Геополитическата игра под формата на опосредствена война ускори процеса на фрагментация на Близкия изток", смята професорът. За региона на Азия и Тихия океан са от значение "горещите" геополитически въпроси като проблема с Корейския полуостров и дебатите за акваторията на Южнокитайско море. Разбира се, пише анализаторът, тези противоречия в известен смисъл са останали нерешени в хода на историята, но също така е важно, че всички те са тясно свързани с политиката на САЩ в глобалното стратегическо урегулиране.

Разширяването на НАТО на Изток наред с цветните революции в граничещите с Русия страни решават два проблема наведнъж – отслабване на влиянието на Европа и унищожаване на установените механизми на европейската сигурност.

Обратът на Вашингтон в посока на Азиатско-тихоокеанския регион не само дестабилизира ситуацията около Корейския полуостров и влоши отношенията между Япония и Китай, но също създаде ситуация, в която Източна Азия става стратегически конкурент на големите световни сили, въвлечени в геополитическо съревнование по волята на САЩ.

"Вашингтон изостря геополитическите противоречия, заради собствената си "стратегическа тревожност" – опасения, свързани с усилената позиция на международната сцена на развиващите се страни като Китай", смята китайският анализатор. За да запазят хегемонията си, САЩ се връщат към геополитическа конфронтация, като възпрепятстват смяна на парадигмата в международните отношения от геополитическо равновесие в посока на глобално управление, където националните интереси и стратегическата конфронтация не играят толкова важна роля. Подобно развитие неизбежно ще доведе до изчезването на американската хегемония.

Според експерта връщането на геополитиката е довело до увеличаване на политическите и военните рискове, до нарастване на броя на призивите за международната безопасност, заради "нова Студена война" и "потенциален сблъсък на цивилизациите". Увеличават се регионалните конфликти, крайните форми на национализъм, регионалният екстремизъм, международният тероризъм.

"Съединените щати, основателите на настоящата система на международните отношения, преживяват фундаментална криза в потенциала за международно управление. По-тъжното е, че Вашингтон, връщайки се към геополитиката, се опитват да отложат залеза на собствената си хегемония, вместо адекватно да анализират потенциала си. Това може да се превърне в неизбежна трагедия за всяка хегемония, но в глобален мащаб това може да се превърне в трагедия за целия свят", предупреждава китайският политолог.

Дали ГМО е неизбежно - дори ако ТПТИ се провали?

Законодателството, свързано с ГМО, не е във фокуса на преговорите по Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари