Войната в Йемен няма да свърши скоро

18996
Войната в Йемен няма да свърши скоро
Снимка: Gettyimages.com

Авиацията на Саудитска Арабия и нейните съюзници продължава да бомбардират позициите на хуситите (бел. ред. - шиитските бунтовници). Но и сега е ясно, че бомбардирането на неконвенциални групи от въздуха няма да доведе до нищо. Това, за което говорим днес, е ситуация, сходна с тази в Ирак, Сирия, Либия. Сега и Йемен става арена на продължителна война, пише журналистът от турското издание Milliyet Нихат Али Озджан.

Продължителният характер на това събитие може да бъде обяснен с няколко причини: „война с посредник“ на Саудитска Арабия и Иран в Йемен; крахът на държавните институти; разделението на обществото във всички отношения; географията и геополитиката на Йемен и, накрая, с асиметричната война.

Червеният кръст не може да доставя лекарства в Йемен

Коалиционните сили, водени от Саудитска Арабия, възпрепятстваха доставката на лекарства на Международния червен кръст (МЧК) в Сана, п...

Конфликт с посредник

Войната в Йемен се води не само от локалните елементи, но и от шиитския Иран срещу „сунитския блок“ начело със Саудитска Арабия. Саудитите, подкрепящи президента Хани, се опитват да потиснат хуситите. През 2009 година Саудитска Арабия не пожали нито сили, нито средства за провеждането на военна операция срещу шиитските бунтовници. Неотдавна тя обяви хуситите за „терористична организация“.

Президентът на Йемен Мансур Хади, който взе участие в срещата на върха на Лигата на арабските държави, нарече хуситските бойци „марионетки на Иран“. При това един от значимите ирански лидери Рафсансжани отбеляза следното: „За 50 години лидерите на арабските държави не предприемаха никакви опити да освободят Йерусалим от окупацията. Сега се обединяват срещу мюсюлманска страна в региона.“

Тази картина навежда на мисълта не само за продължителния характер на войната, но и за неговата асиметричност.

Говорейки за Йемен, имаме предвид системата на разрушените държавни институти. Отслабени са всички образователни, съдебни, инфраструктурни, здравни и военни организации.

Арабската лига ще прави съвместна армия за борба с тероризма

Ръководителите на държавите от Арабската лига постигнаха принципно съгласие на срещата си в Шарм ел Шейх, Египет, за създаване на съв...

Това че в гражданска война се въвежда страна, в която на човек от населението се пада почти най-голямото количество оръжие в света, изобщо не е учудващо. В допълнение цялото общество е разделено на племена и групи. Други причини, които разпалват конфликта, са бедността, безработицата, липсата на природни ресурси, наркотиците.

Йемен и геополитиката

Геополитическото положение на Йемен също има своите особености, които способстват за започването на гражданска война. Дължината на сухопътните граници на Йемен със Саудитска Арабия и Оман е 1458 и 288 км съответно. Що се отнася до морския излаз на Йемен, то от една страна е Червено море, а от другата – Индийският океан.

Колосално стратегическо значение има проливът Баб ел-Мандеб. Всяка година от тук минават 20 хиляди плавателни съда. Обширните територии, разпръснатите населени места са сред първостепенните причини за това войната в Йемен да продължи дълги години.

Йемен се превръща в дом не само за сунитите с хуситите, но и за бойците от Ал Кайда, избягали от Саудитска Арабия. В страната, в която фактически цари безвластие, Ал Кайда придобива значителни възможности. А тази ситуация безпокои западните страни.

Саудитска Арабия и съюзниците ѝ вярват, че са ограничили оръжейната мощ на "Хути"

Въздушните удари на саудитската армия унищожиха "по-голямата част" от ракетния капацитет на шиитските бунтовници и техните съюзници. ...

За операцията в Йемен Саудитска Арабия и нейните съюзници взеха решение са създадат съвместни „арабски военни сили“, чийто контингент е 40 хил. военнослужещи. Тази идея изглежда на хартия, но както е известно реализацията ѝ ще е трудна.

Като политическа цел кралят на Саудитска Арабия обяви „продължаването на военните действия, докато в Йемен не настъпи безопасност“. Това изявление само потвърждава мисълта за това, че войната ще е сложна, дълга, изморителна. И преди всичко асиметрична. Очевидно започва нова война, подобна на конфликтите в Афганистан, Ирак, Либия или Сомалия.

Конфликтът в Йемен идва в момент, в който "Ислямска държава" публикува ръководство към всички желаещи с указания как да избягват мерките за сигурност по турско-сирийската граница, за да се присъединяват към джихадистите. А това подсказва, че мирът в Близкия изток ще си остане мечта за дълго време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари