Западна Украйна – близка и далечна на конфликта в Изтока

42944
Западна Украйна – близка и далечна на конфликта в Изтока
Снимка: Getty

Западният украински град Лвов се гордее, че е и физически, и културно близък до Западна Европа. Подкрепените от Русия сепаратисти в източната част на страната се намират на 1200 километра от тях, а по отношение на възгледите изглеждат още по-далечни. И въпреки това войната оказва своето влияние върху града.

Лвов носи очарованието на Стария свят, с калдъръмени улици около старото кметство, където гостите на сватбите се разминават с украински и чуждестранни туристи на търговската улица.

Но кметът Андрей Садовий, чиято тераса гледа към пазара, казва, че конфликтът никога не е далече от мислите на хората тук. „Всички ние сме Украйна, всички сме украинци. Днес в източната част се случва бедствие. Това бедствие има отзвук в сърцата на всички граждани на Лвов. Наистина сме притеснени, но трябва да разберем, че нашата добра работа също е част от успеха на страната ни”, казва Садовий.

Разговорите с хората на пазара са в съзвучие с усещането на кмета. Счетоводителката Ира казва, че е шокирана от това, което се случва на Изток. „Наистина ми е тъжно за това, което се случва в страната. Не бих искала която и да е държава да премине през това, което ние изживяваме сега”, казва тя. Микола - лекар по професия, се съгласява: „Притеснение сме и сме напрегнати. Не можем да направим нищо, освен да изпитваме болка за събитията в страната”, казва той.

И все пак, насред класическата архитектура и старите църкви в Лвов е много трудно човек да повярва, че в другата част на страната се рушат градове. А това води до определено откъсване, признава Тарас Возняк, който от съветската ера издава списание „I”, а сега е кандидат-депутат. „Не сме изцяло откъснати от това, което става в Източна Украйна, но разбираме, че хората в Донбас трябва да решат за себе си дали искат да участват в изграждането на новата украинска нация или да я напуснат”, казва Возняк.

Решението бе усложнено от руската намеса, но тук, в Лвов, повечето хора не оставят никакво съмнение по кой път искат да тръгне техният град и тяхната страна. „Запад или Изток? Бих казала Запад. Не знам какво ще ни донесе той, но бих го предпочела, ако имаме повече свобода. Това е най-важното”, казва Людмила, пенсиониран счетоводител. Бизнесменът Марко допълва: „Запад, само Запад. Стига ни толкова този Изток”.

В Лвов е лесно да си представиш Украйна като част от Европейския съюз, както си я представяха демонстрантите, които свалиха правителството през февруари. Много от тях бяха от този край. Последвалите месеци обаче показаха, че това няма да стане толкова бързо, леко и лесно, както протестиращите си го мечтаха.

The Voice of America

Ако мирният план се провали, Украйна ще се защитава с военни средства

Украйна е готова да се защитава с военни средства, ако мирният процес с проруските сепаратисти се провали. Това заяви президентът Петро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа