Заплаха ли е Близкоизточният респираторен синдром?

35934
Заплаха ли е Близкоизточният респираторен синдром?
Снимка: Gettyimages

Напоследък от заглавията на европейските медии изчезна вирусът на ебола и се появи "новата глобална мода за съществуването на човечеството" - MERS. От Близкия изток той попадна в Южна Корея, но къде ще отиде после? Този въпрос задава полския журналистът Павел Валевски от изданието "Polityka".

Симптомите на MERS напомнят тези на грипа: висока температура, треска, хрема, затруднено дишане и често завършва с тежко възпаление на белите дробове.

Гърция все още се съпротивлява на кредиторите

Преговорите между Гърция и нейните кредитори - ЕС и МВФ - изглеждат по-близо от всякога до точката на скъсване. В неделя се случи по...

Що за вирус е това?

Самото съкращение MERS обяснява много: Middle East Respiratory Syndrom, т.е. Близкоизточен респираторен синдром. Той се отнася  към групата на коронавирусите. Открит е преди две години, макар че по всяка вероятност го е имало още през 2012 година в Саудитска Арабия. Точно затова смятат тази страна за „родина“ на вируса, тъй като важна част за разпространението му изиграли камилите. Хората са могли да се заразят чрез контакт със секретите от дихателните пътища на тези животни или при употребата на камилско мляко (за този регион и двата случая не са нещо учудващо).

Сега MERS се прехвърли в Южна Корея. Най-вероятно пренесен от пасажер от Катар, който между 4 и 20 май е бил заедно със своя вирус в четири болници. Именно заради него и недостатъчната бдителност на санитарните служби от вируса вече починаха 20 души, а няколкостотин са заразени. Почти три хиляди са под карантина.

Азиатците още помнят 2004 година, когато SARS (също коронавирус) уби около 1000 души. За щастие MERS е по-малко заразен, макар повече предпазливост да не навреди. Експертите прогнозират, че епидемията ще бъде овладяна за няколко седмици.

Междувременно вече се появиха първите съобщения за подозрения, че вирусът се е пренесъл от Корея в Европа. Например, в Словакия правят изследвания на работник от автомобилната компания KIA, който може би се е заразил в Сеул (инкубационният период може да продължи до две седмици.)

Ебола - желаната от САЩ епидемия

На 16 септемри, 2014 година лауреатът на Нобелова награда за мир Барак Обама гръмко обяви "война на ебола" и прати в Западна Африка три...

В такива случаи най-лошият приятел е паниката. Към подобен род заплахи трябва да се подхожда просто разумно. Възможно е MERS действително да се готви да напомни за съществуването си в различни райони на света, но такава е природата на вирусите, те обичат да се преместват от едно място на друго, а човек, без да иска, им помага.

Ползвайки постиженията на цивилизацията, които позволяват това бързо пренасяне, ние забравяме за елементарната хигиена, макар това да е най-добрата защита от инфекциите, предаващи се по въздушно-капков път. В тези тежки дни корейците са съветвани да прикриват устата си, когато кашлят и кихат, а също да мият ръцете си старателно. Но не трябва ли тези правила да се спазват непрекъснато, независимо от това, че съседа ни има SARS, MERS или обикновена хрема?

През последните години видяхме, че повишената бдителност, свързана с различни епидемии, възникващи от векове и нямащи намерение да ни оставят на мира, предизвиква крайни емоции. Едни игнорират епидемиите, говорейки за заговори на фармацевтичните компании, други искат да пласират запасите от лекарства (в случая с MERS няма ваксина, така че този аргумент не работи), трети сеят ужас, плашейки със смъртоносна зараза.

Медиите се надпреварват в цитирането на експерти, които ( по примера на политиците) са се научили как да се държат пред камерите: колкото по-категорично е изявлението и шокиращ изводът, толкова по-висок ще е рейтингът и шансът да го цитират. Както е известно, паниката се продава най-добре, така че с нейна помощ може да се направи не лош бизнес.

Обществеността, за съжаление, по-лесно може да бъде убедена в това, че е станала жертва на заговор на науката с промишлеността, отколкото да бъде научена редовно да си мие ръцете. Междувременно учените са установили 320 хиляди вируси (само при бозайниците), които може да са опасни за човека.

Западът предпочита Русия на червеното варварство, а не путинската Русия

Г. К. Честъртън казваше, че съвременният свят ще се управлява от учителки. И ако съдим по кандидата за следващ президент на САЩ Хилари ...

MERS едва ли ще е последният, за който ще чуем. И всеки вирус  ще намери своя специален момент за гръмката си поява на сцената.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари