Защо Гърция трябва да напусне еврозоната

20891
Защо Гърция трябва да напусне еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

Провалът на преговорите между гръцкото правителство и Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международният валутен фонд (МВФ) не трябва да ви изненадват. След седем години на икономическа криза, гърците решиха да изберат правителство, което да спре политиката на строги икономии. Това е напълно разбираемо, пише в анализ Politico.eu.

Европейските лидери отхвърлиха предложението на Атина, което е против икономиите, а чуждите медии често цитират теорията на ордолиберализма, за да оправдаят катастрофалната вътрешна политика на девалвация. Това е основно неразбиране: Плаващите лихвени проценти и вярата, че икономическите играчи, включително държави, трябва да бъдат отговорни за своите действия, са основни принципи на интелектуалната традиция на ордолиберализма. Мерките, които ще оставят Гърция в еврозоната, противоречат на тези принципи и правят възстановяването на икономиката на страната невъзможно.

Въпреки значителните орязвания на заплати, гръцката икономика остава безнадеждно неконкурентноспособна. Ситуацията на гръцките граждани и особено на по-младите от тях е сърцераздирателна. Спасителният план за Гърция създаде изгубено поколение от млади гърци. Ако европейските лидери продължат да налагат суровите мерки за страната, младото поколение ще остане затворено в отчаяно положение без надежда за по-добро бъдеще.

Атина има право, че е необходимо преструктуриране на гръцкия дълг. Това обаче трябва да е комбинирано с голяма девалвация на валутата, за да може възстановяването да се случи. Това означава, че Гърция трябва да напусне еврозоната. Въпросът е как.

Конвенционалната диагноза на гръцката криза е в основата на гръцките проблеми, а това е именно членството на държавата в еврозоната. Корупцията и липсата на широкообхватни структурни реформи не биха могли да предизвикат пълен икономически срив сами по себе си за толкова кратко време. Първата стъпка към възстановяването на изпадналата в депресия икономика е да се осъзнае негативните последици от членството на Гърция в еврозоната.

Излизането на Атина от валутния съюз или т.нар Grexit ще възстанови конкурентноспособността чрез външна девалвация. Това ще помогне на гръцките износители успешно да се конкурират на международните пазари, значително ще увеличи туризма и ще доведе до по-високо потребление на местни продукти.

Какви още аргументи се изтъкват за излизането на Гърция от еврозоната може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com