Защо американците са фенове на климатиците, а европейците - не толкова?

14573
Защо американците са фенове на климатиците, а европейците - не толкова?
Снимка: Thinkstock Images

Климатът в щатската столица Вашингтон и в германската Берлин е почти идентичен. Но има една значителна разлика между двете столици – едната европейска, а другата американска. Докато много американци вероятно никога не биха живели или работили в сграда, в която няма климатик, то много германци са на мнение, че животът без климатична система е значително по-добър.

Това разделение далеч не е само по оста Берлин-Вашингтон. Много европейци, посещаващи често Съединените американски щати, редовно се оплакват, че им е студено в автобуси и хотели през лятото. А много щатски туристи в Европа пък са учудени от устрема и готовността на европейците да търпят жегата, било то на работните им места или в домовете им.

Какво са рекуперативни вентилационни системи и защо са важни?

Разходите за отопление заемат значителен дял от парите, които излизат от семейния ни бюджет. Има обаче различни начини да намалим сметк...

Ако за европейците климатиците са по-скоро каприз и лукс, то за американците те са нещо, което е напълно естествена част от живота им.

САЩ е световният лидер по отношение на използването на климатични системи. И може да се каже, че това не е нещо, с което американците могат да се гордеят, тъй като няма друга нация в света, която да хаби толкова много електроенергия за поддържане на определена температура в домовете и работните места, отколкото американската.

Ако в Индия, Индонезия, Бразилия и във всичките останали горещи и сухи места на Земята бяха използвани климатици толкова често, колкото в САЩ, то техните енергийни доставчици няма да могат да покрият дори само нуждите от охлаждане, категоричен е щатски учен.

Ако за европейците климатиците са по-скоро каприз и лукс, то за американците те са нещо, което е напълно естествена част от живота им. Но на какво се дължи това?

Една от причините е, че Европа като цяло е по-студена от повечето региони в САЩ, с изключение на някои страни като Италия, Испания, Гърция и Турция, в които се наблюдава значително увеличение в закупуването на климатични системи през последните няколко години.

МРРБ: Програмата за саниране включва извършване на строителен надзор

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е изцяло съобразена с изискванията на Закона за устройс...

По принцип е необичайно в глобален мащаб сравнително заможно население да живее в сухи и горещи региони. САЩ е едно от малкото (поне засега) изключения в света. Но далеч не само по-високите температури в САЩ са причината американците да прибягват до климатиците почти ежедневно, за разлика от нас европейците. Тук става въпрос и за съществените културни различия от двете страни на Атлантическия океан.

Докато американците обикновено предпочитат да стоят на около 20 градуса, повечето европейци биха определили тази температура като прекалено ниска. Американците предпочитат да държат термостата на една и съща температура през цялата година, докато европейците обикновено нагласят своя термостат на по-високи температури през лятото и на по-ниски през зимата.

Докато е немислимо за един европеец да носи пуловер вкъщи през лятото, то за американците това е обичайна практика. Европейците също така изобщо са свикнали на по-високи стайни температури, защото повечето от тях, за разлика от американците, не са израснали на климатик.

Има още един фактор, който се изтъква – изстудяването струва по-скъпо, отколкото отоплението. Европейците биха предпочели по-скоро да се препотят за няколко дни, отколкото да повишат своите сметки за електроенергия и да увреждат околната среда. 2/3 от гражданите на Европейския съюз са на мнение, че енергията трябва да се трансформира в зелена.

Според някои изследвания американците са много по-стресирани на работното си място, отколкото европейците, тъй като американските архитекти проектират бизнес сградите така, че да може да се задържа колкото е възможно повече студен въздух в работните помещения. Това означава без да се отварят прозорци и без да се изграждат балкони и тераси за отдих. А учените са категорични, че тази среда стресира хората.

Как да финансираме поставянето на дограма в дома си?

Веднъж взели решението каква дограма да изберем за нашия дом, идва не по-малко важния въпрос за финансирането на така нужния ремонт. Ка...

Текстът е по анализ, публикуван във в. The Washington Post, в който са използвани мнения и аргументи на няколко щатски учени, на основата на които са направени заключенията.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари