Здравната реформа на Обама е съпътствана от политически сблъсъци и технически проблеми

12325
Здравната реформа на Обама е съпътствана от политически сблъсъци и технически проблеми
Снимка: Gettyimages

САЩ е страна, в която превесът по отношение на здравеопазването е почти изцяло отдаден на частния сектор.

Милионите американци, които до неотдавна нямаха възможност да си правят частна здравна осигуровка, могат вече да сключат договор за финансирана от държавата здравна вноска. Това бе същинска революция в щатската здравна система.

Обама: Хаменей не ни е приятел

Американският президент Барак Обама заяви в неделя, че опонентите на сделката за ядрената програма на Иран не трябва да смятат Аятолла...

Законът за здравната реформа в САЩ, за по-кратко наричан просто "Obama Care” (на името на американския президент Барак Обама, който се смята за инициатор на реформата) целеше цялостна реформа на американската здравна система. Той бе подписан от американския президент Барак Обама на 23 март 2010 г.

Реформата "Obama Care” се състои от повече от хиляда страници, посветени на здравното осигуряване и опазване на общественото здраве. Основната „мишена“ в тях са високите цени на лекарствата и здравните услуги. Но базовата дейност на „Оbama Care“ е да помага на хората да се сдобият със здравна осигуровка чрез „здравна каса“, финансирана от държавата.

За съжаление пътят на реформата е съпътстван от много политически сблъсъци и технически проблеми, които на практика забавят нейното адекватно приложение.

Фокусът на закона бе съсредоточен върху осигуряването на по-лесен достъп до здравно осигуряване, но също и върху подобряването на здравните грижи в страната изобщо. Последното става чрез, например, регулиране на здравната индустрия от държавата и намаляване на харченията за здраве в САЩ.

Президентът на САЩ Барак Обама може да е подписал този закон, но истината е, че „Obama Care” е резултат от продължила десетилетия работа, включваща и битка с здравната индустрия. Тази идея за пръв път се появява през 1989 г.

Обама: Загубихме Студената война срещу СССР

САЩ загубиха Студената война срещу Съветския съюз, призна американският президент Барак Обама. "Загубихме Студената война срещу Съветс...

"Obama Care” на практика произлиза от „Romney Care” – наименуванието на здравната реформа, приложена в щата Масачузетс от тогавашния губернатор на щата Мит Ромни (който бе и кандидат-президент на последните избори в САЩ).

Използвани източници: ObamaCareFacts.com; WolframAlpha; Wikipedia.

Автор: Теодор Спасов

 

Обама към Конгреса: Ако отхвърлите сделката за Иран, ще унищожите доверието във Вашингтон

Американския президент Барак Обама предупреди Конгреса на САЩ, че ако отхвърли сделката за ядрената програма на Иран, ще унищожи междун...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари