Американски политолог: Саудитска Арабия е в тежест на САЩ, а не друг

5481
Американски политолог: Саудитска Арабия е в тежест на САЩ, а не друг
Снимка: Getty Images/Guliver

Отношенията между САЩ и Саудитска Арабия не могат да се обяснят просто, Рияд не е истински приятел на Вашингтон, но в миналото му е оказвал няколко услуги, смята експертът по политически отношения на Саудитска Арабия в Института на държавите от Персийския залив (Вашингтон) Али Ал-Ахмед в статия в The New York Times.

По-рано, когато саудитците използвали отношенията със САЩ за постигане на своите регионални и глобални цели, те са служили и на интересите на американците – по-конкретно осигурявали са на американската икономика евтин нефт от 40-те години. Освен това Саудитска Арабия е изиграла важна роля в борбата на американците с комунизма, оказвайки на джихадистите в Афганистан помощ в свалянето на съветския режим, поддържан от Съветски съюз.

Няма да се стигне до война между Саудитска Арабия и Иран

Ескалацията на напрежението между Иран и Саудитска Арабия ще повиши нестабилността в Близкия изток, но няма да доведе до война, смятат ...

Но именно такава помощ е въвлякла Афганистан в разрушителен конфликт, продължаващ вече три десетилетия, и е допринесла за възникването на групировките "Талибан" и "Ал Кайда", чиято дейност повлече след себе си терористичните актове от 11 септември, напомня Али Ал-Ахмед.

След многомилионните инжекции във войната в Афганистан, насочени за изтласкване на СССР оттам, "САЩ бяха толкова благодарни на Саудитска Арабия, че ѝ дадоха практически всичко, което тя искаше". САЩ започнаха да играят ролята на "телохранител" на Саудитска Арабия, докато тя се закачаше със своите регионални съперници и врагове, по-конкретно Иран.

В края на 70-те години именно американците водиха война с Иран, а саудитците само "одобрително викаха от трибуните", отбелязва експертът.

"Но в последните години саудитците с тяхното екстравагантно поведение и детински изблици на гняв, с техните изисквания за американска интервенция в Сирия, Ирак и Египет се превърнаха в тежест за САЩ. Докато саудитците подкрепят борбата с тероризма на думи, те продължават да поощряват терористичната идеология и организация, които заплашват сигурността и интересите на САЩ в Близкия изток.

Чуков: Саудитска Арабия се опита да отъждестви Иран с терористични субекти

Саудитска Арабия много ясно се опита да отъждестви Иран с вече консенсусните, признати от целия свят, терористични субекти. Това обясни...

Това е вярно за войната на Саудитска Арабия с Йемен, която даде нов живот на "Ал Кайда" и доведе до възникването на "Ислямска държава", пише Ал-Ахмед.

Вашингтон не бива безрезервно да подкрепя Рияд, както преди, смята експертът. Доверието на САЩ към Саудитска Арабия носи щети на американските интереси, а политиката на Саудитска Арабия е нанесла удар по позициите на американците на Близкия изток.

Сега САЩ нямат нужда от евтин нефт в региона, а имат нужда от победа над екстремизма и възстановяване на стабилността. Саудитска Арабия не подкрепя САЩ в това, а следователно не е приятел, а тежест, резюмира Али Ал-Ахмед, цитиран от РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com