Анализатор: Шансовете на Ирина Бокова за шеф на ООН не са големи

11082
Анализатор: Шансовете на Ирина Бокова за шеф на ООН не са големи
Снимка: Европейска комисия

Шансовете на настоящия шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова да замести Бан Ки-мун начело на ООН не са големи. Това мнение изказа анализаторът Алекс Алексиев по време на дискусия, организирана от Центъра за изследване на Балканския и Черноморския регион.

Според Алексиев една от причините за посещение на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд вчера (19 януари) е била именно евентуалната кандидатура на Бокова.

Вук Йеремич се оттегли, подкрепи Бокова за ООН

Пожелавам на моя приятел Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, успех в надпреварата за поста генерален секретар на ООН. Това за...

Дъщерята на секретаря на ЦК на БКП Георги Боков не среща голямо одобрение във Вашингтон като възможен бъдещ генерален секретар на ООН. Категорично против Бокова е Великобритания. Алекс Алексиев припомни, че бившият президент Георги Първанов, по време на свое посещение в Аржентина през 2008 година, е признал, че Фолклендските острови принадлежат на Буенос Айрес и това е причината Лондон да е против Ирина Бокова, тъй като я вижда като кадър на една и съща партия заедно с Първанов. Думите на Първанов са изречени когато вече сме член на ЕС т.е. би трябвало да сме съюзник на Великобритания.

През тази година Източна Европа трябва да номинира генерален секретар на ООН. Освен Бокова, за кандидат се спряга и еврокомисарят ни Кристалина Георгиева.

Наблюдатели смятат, че генералният директор на ЮНЕСКО Бокова има голям шанс за успех, като според анализатори тя е най-силната кандидатура. "Аз искам и смятам, че съм кандидатура на България. Има много хора от България, които ме подкрепят и ми се обаждат. Това е най-важното. В такъв пост човек трябва да има подкрепата на всички", каза през януари Бокова по повод номинацията й.

Миналата седмица лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, партията може да оттегли подкрепата си за кабинета "Борисов 2", ако външно министерство не номинира Ирина Бокова за генерален секретар на Организацията на обединените нации.

Паси: България може да провали Източна Европа със забавянето на номинацията за шеф на ООН

България има много ключови световни въпроси, по които може да има свята конструктивна и ключова роля. Това важи и за миграцията, и за т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари