Болестите, които мислим, че сме ликвидирали

19281
Болестите, които мислим, че сме ликвидирали

За такива като нас, които живеят в безопасността на привидно дезинфекцираната среда, е трудно да си представим, че някои заболявания от миналото, които преди са взимали множество жертви, сега имат потенциал да се завърнат.

През последните години, някои от най-смъртоносните болести, които сме смятали, че вече са част само от учебниците по история, се завръщат с пълна сила в много части на света. И това е тенденция не само в изоставащите страни, пише Global Post.

Все повече родители в САЩ отказват да ваксинират децата си

Дебатът „за” и „против” ваксините става все по-актуален на фона на модерната западна фиксация за био, еко и орг...

Морбили

В Съединените американски щати скорошното избухване на морбили е свързано с повишаване на неваксинирани деца. До 40 процента от американските родители или са забавили, или са прескочили ваксинации, според проучване, проведено през май миналата година.

Парадоксалното е , че досега само една човешка болест е напълно ликвидирана: едрата шарка. Що се касае до морбили, навсякъде по света, тази заразна и смъртоносна болест е водеща причина за смърт сред младите хора.

Работната група, изготвила доклада на Световната здравна организация за морбили, констатира 145 700 смъртни случая през 2013 г. - което означава 400 смъртни случая всеки ден или 16 смъртни случая на всеки час.

Ваксина срещу болестта е използвана за пръв път през 1963 г. Едва 17 щата констатират под 90% справяне с ваксинацията сред децата, а националната политика на САЩ обхваща 91%. Това означава, че болестта не е окончателно ликвидирана, въпреки сравнително улеснения достъп до ваксината. До 2013 г. заболяванията от морбили само в САЩ са се увеличили тройно.

Задължителни ваксини – с цената на какво?

Съвсем скоро в едно интервю медицински експерт показа неподправения върховен цинизъм на част от колегите си, по повод ваксинопрофилакт...

Заболяването се разпространява по въздушно-капков път чрез кихане и кашлица, а най-податливи на него се оказват неимунизираните хора.

Коклюш

Коклюшът е още едно заболяване, което набира скорост през последните години, а една от причините му е нарочно воденото движение от групи хора против имунизацията.

Световната здравна общност смяташе, че се е справила със заболяването още през 1976 година. Само през 2014 година на СЗО са докладвани около 28 660 случая на коклюш по света. Заболяването е силно инфекциозно, причинява жестоки пристъпи на кашлица, които водят до често уриниране, повръщане и дори счупване на ребрата. То е също толкова заразно като морбили и много по-заразно от Ебола. В Калифорния например през миналата година се сблъскват с най-серизния бум на коклюш от последните 70 години насам.

Днес все повече здравните власти по света достигат до извода, че е необходима по-усъвършенствана форма на ваксината, която в миналото е станала печално известна с това, че дори е разпространявала заболяването.

Изследване откри микроби на бубонна чума и антракс в метрото в Ню Йорк

ДНК на антракс и микроби на бубонна чума са били открити по линиите на метрото в Ню Йорк. Не става обаче въпрос за биотероризъм, а за п...

Скарлатина

Скарлатината е друга съвременна пандемия. Тя започва с инфекция в гърлото, но в крайна сметка се развива в треска, голям червен обрив по тялото, а езикът необикновено почервенява. За щастие, скарлатината се лекува лесно с антибиотици.

В момента Великобритания се бори с най-тежкото огнище на болестта за последните десетилетия. Регистрирани са 1265 случая от началото на 2015. А за изминалата година в Обединеното кралството са регистрирани близо 14 000 случая.

Детски паралич

В много места по света повишаването на заболеваемостта от някои, смятани за изчезнали болести, е свързано до голяма степен и с военните конфликти.

Бубонна чума вилнее в Мадагаскар

На Мадагаскар е регистрирано огнище на чума, като жертвите са 40 жители на островната държава, сочат данни на “световната здравна...

Детският паралич е друго заболяване, което има много сериозни измерения в днешно време. Той някога е бил един от най-страховитите пандемии в САЩ, убивайки средно повече от 35 000 души всяка година.

За пример също може да бъде дадена опустошената от войната Сирия, където се е появил първият случай на детски паралич от 14 години насам. По данни на УНИЦЕФ около 80 000 сирийски деца все още не са ваксинирани срещу полиомиелит. Военният конфликт в Украйна също е повишил заболеваемостта от детски паралич.

Въпреки това от 1988 г., случаите на полиомиелит са намалели с над 99%. Афганистан, Пакистан и Нигерия все още се борят срещу разпространението на смъртоносната болест. През 2013 година болестта се разпространява изключително много през целия свят. Детският паралич може да бъде предотвратен само чрез ваксинация. Заболяването е нелечимо.

Чума

Бубонната чума, известна и като "Черната смърт", през 14-ти век унищожава една трета от населението на Европа.

18-месечно бебе почина от морбили в Германия

Бебе почина от морбили в Берлин, обявиха здравните власти. Германия в момента преживява най-тежката епидемия от силно заразния вирус от...

Това е бактериално заболяване, което достига човека чрез ухапване от заразени гризачи или бълхи. Лимфните възли на инфектираните хора започват да се подуват и болните развиват пневмония. Ето защо заболяването се предава по въздушно-капков път чрез кашляне и кихане.

Бубонната чума е ликвидирана в развития свят, но според СЗО са регистрирани 783 случаи, като 126 от тях са били със смъртоносен характер в най-ново време.

За пример може да послужи Мадагаскар, където бубонната чума е убила 71 души през изминалата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари