Брюксел започна процедура по изолирането на Гърция

8095
Брюксел започна процедура по изолирането на Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

В сряда ЕК започна сложна и безпрецедентна процедура, която, ако бъде доведена докрай, може да предизвика удължаването на контрола по границите на някои страни от шенгенската зона с две години. По този начин Гърция, която се намира в периферията на Шенген, ще се окаже още по-изолирана.

„Гърция сериозно е пренебрегнала задълженията си“, заяви вчера заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, като добави: „Има сериозни пропуски на външните граници, които трябва да бъдат преодолени“. Именно през морската граница с Турция, която е трудна за опазване, са преминали над 1 милион мигранти през 2015 година. Какви са етапите на тази процедура?

От България: Блокадите на гръцката граница пречат на българската икономика

Блокадите на гръцко-българската граница пречат на нашата икономика и туризъм. Когато имаш проблем, решавай си го вътрешно, а не да създ...

Първи етап: оценка на „Шенген“

В сряда ЕК одобри проекта „оценяване на Шенген“. На 10 и 13 ноември 2015 година екипи от „Фронтекс“ са направили оценка на охраната по сухопътната граница между Гърция и Турция и на гръцките острови Хиос и Самос. Новата оценка не бе оповестена публично, но бе представена пред еврокомисарите в сряда. Тя констатира, че „незаконните мигранти не са идентифицирани и регистрирани ефективно, че пръстовите им отпечатъци не са взимани систематично и че проверката на автентичността на документите и сверяването с основните бази данни не се правят систематично“. Документът заключи, че „Гърция пренебрегва сериозно задълженията си и са налице сериозни пропуски в извършването на контрола по външните граници, които гръцките власти трябва да преодолеят и разрешат“. „Откакто е направена оценката на много гръцки острови средствата за охрана бяха засилени. Този доклад е от ноември. Оттогава бе извършена огромна работа“, отговори гръцкият министър за миграционната политика Янис Музалас. Европейският съвет трябва да одобри оценката. Това може да се случи в следващите дни, в самото начало на февруари.

Втори етап: Атина има три месеца, за да се справи в проблема

Ако Съветът потвърди „сериозните пропуски“ в изпълнението на задълженията на Гърция за опазване на външните граници, които са заложени в член 19А от „кодекса за границите на Шенген“, ЕК ще направи „препоръка“ за „коригиращите мерки за компенсиране на всеки установен при оценката недостатък“, която Съветът трябва да одобри. Мерките може да бъдат разполагане на допълнителни европейски гранични служители, „план за действие“ с материалните и човешките ресурси на Гърция и др. Препоръката трябва да бъде утвърдена и от Европейския съвет преди средата на февруари. След това Гърция ще има максимум три месеца, за да „изпълни корективните мерки“.

Гръцките журналисти протестират срещу пенсионната реформа

Гръцките журналисти днес стачкуват за 24 часа в знак на протест срещу пенсионната реформа, съобщава РИА Новости. Протестната акция зап...

Трети етап: ако пропуските не бъдат коригирани, Брюксел може да разреши 2-годишното удължаване на граничния контрол по вътрешните граници в Шенген

Ако след три месеца ЕК констатира, че „все още има сериозни пропуски и ако предприетите мерки се окажат недостатъчни“, тя може да даде ход на процедура, предвидена в член 26 от шенгенските договори. Така в своя препоръка ЕК може да позволи въвеждането на гранични проверки за максимален срок от 2 години, като уточни кои са границите, по които ще бъде установен контрол. Тази препоръка отново трябва да бъде внесена в Съвета за гласуване.

Целта на този ход е да се позволи на Германия на 12 май да удължи контрола по границата си с Австрия, ако мигрантските потоци от Гърция не намалеят. Граничните проверки бяха върнати през септември 2015 година, но ако не бъде активиран член 26, те трябва да бъдат отменени в рамките на осем месеца. Специалисти коментират, че в противен случай Берлин ще се окаже в нарушение на шенгенските договори, което би представлявало „малка смърт“ за Шенген.

Какви са последствията за Гърция? Процедурата по активирането на член 26 „може да бъде тежка“, обяснява Ив Паскуо, специалист по миграцията в мозъчния тръст „Европейски център за политики“. „Граничният контрол по летищата биха се запазили за продължителен период (максимум 2 години), което ще има негативни последици за туристическа активност“, обяснява той.

ЕК: Гърция "сериозно пренебрегва" задълженията си по шенгенската граница

Гърция "сериозно пренебрегва" задълженията си по границата към Шенгенската зона и може да бъде подложена на нов граничен контрол от д...

Le Monde

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари