Business Insider: Излизане на Меркел от политиката ще дестабилизира Европа

4054
Business Insider: Излизане на Меркел от политиката ще дестабилизира Европа
Снимка: Gettyimages.com

Миналата година всички се притесняваха от излизане на Гърция от Еврозоната, наскоро някои заговориха и за излизане на Великобритания от Евросъюза, но сега на хоризонта се появи нов сериозен риск - "излизането" на канцлера на Германия Ангела Меркел, пише Business Insider, цитиран от РИА Новости.

"За първи път за десетилетие във властта бъдещето на канцлера Ангела Меркел е под въпрос. Според нас канцлерът може много добре да се справи с още една проверка на своето умение да ръководи и да се кандидатира за четвърти мандат. Но ние смятаме заплахата от "излизането" на Меркел преди изборите, които трябва да се състоят през 2017 година, като един от най-дестабилизиращите политически рискове за Евросъюза, който вероятно ще се отрази и на борсите", казва аналитикът от Citi Research (Citigroup) Тина Фордхам.

Рейтингът на Меркел пада

Рейтингът на консерваторите на Ангела Меркел пада, а този на противниците на политиката ѝ по мигрантския въпрос нараства. Това потвърди...

Ангела Меркел е най-силният европейски лидер от началото на икономическата криза, тя беше на "фронта" в урегулирането на гръцкия въпрос и преговорите по Минските споразумения.

Но нейното решение да приеме бежанци от Близкия изток през 2015 година се оказа изключително непопулярно както в Германия, така и в цялата останала Европа. Рейтингът на канцлера спадна рязко до 49% през ноември м.г. спрямо 67% през август м.г.

Още по-голям политически удар по позициите на Меркел нанесоха нападенията в новогодишната нощ на жени в Кьолн, извършени от мигранти. Това още повече засили недоволството срещу миграционната политика на канцлера. Сами по себе си опитите да се урегулира ситуацията с бежанците може да бъдат източник на политически рискове, смята аналитикът на Citi Research.

"Кризата с бежанците и мигрантите може да дестабилизира Евросъюза още по-силно от възможното излизане на Гърция. Способна ли е кризата с бежанците да унищожи европейския политик, положил най-много усилия за нейното разрешаване?", пита Тина Фордхам.

Немците по-малко подкрепят бежанците и партията на Меркел

След нападенията над жени, извършени предимно от мигранти в Кьолн в новогодишната нощ, немците са започнали да се отнасят по-критично к...

Според президента на Eurasia Group Ян Бремер "необичайната доброжелателност" на Меркел към бежанците ще ѝ печели много по-малко привърженици в Германия и практически никой в другите страни. Ситуацията с мигрантите ще подкопае политическото положение на канцлера и може да създаде вътрешни проблеми за нея в близките месеци. Такова положение на нещата намалява възможностите на Европа да обединява усилия за реагиране на кризи. Това означава огромни промени в начина, по който европейските страни си взаимодействат помежду си и с останалия свят.

Нарастващото раздразнение спрямо Германия в другите европейски страни ще подкопае нейния политически капитал.

"Излизането" на Меркел не е неизбежно. Но е трудно да се отрече, че политическите ѝ позиции вече са отслабени на фона на несъгласието на гражданите с миграционната политика. А това вече само по себе си се явява голяма промяна за Европа, пише Business Insider.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари