Руски експерт: Връща се времето на Студената война, но не Русия инициира процеса

40245
Руски експерт: Връща се времето на Студената война, но не Русия инициира процеса
Снимка: Getty Images / Guliver

Въпреки договорът от 1987 година за ликвидиране на ракетата със среден и малък обсег, днес те отново се появяват на въоръжение в Руската федерация, което в САЩ и в някои европейските страна буди тревога, защото тези ракети наистина могат да бъдат заплаха за тях. Това каза пред БНР руският политолог и военен експерт Александър Перенджиев.

По думите му за САЩ това се отнася само в случай, че те бъдат разположени на Камчатка или на остров Сахалин, тъй като според руските стандарти – те могат да поразяват цели от 1000 до 5 500 километра. "Тоест ако те бъдат изстреляни от руска територия, спокойно могат да достигнат цели някъде в средата на Съединените щати. Според мен това, което предизвика най-голяма тревога в САЩ е фактът, че днешните руски ракети лесно разбиват американската система за противоракетна отбрана", каза Перенджиев.

Полша призна: Водим преговори със САЩ за разполагане на тежко оръжие

Полша е в преговори с Вашингтон за разполагане на полска земя на американски тежки оръжия, заяви в интервю за агенция ПАП полският мин...

Според него се наблюдава завръщане към времето на Студената война, но не Русия е инициарала процеса.

"Не трябва да се забравя, че първо САЩ и Великобритания заявиха за намеренията си да разположат ракети със среден обсег във Великобритания. Именно тази новина се превърна в катализатор за реакцията на Путин и неговото изказване, че Русия също ще започне да увеличава броя на своите ракети. Искам да обърна внимание, че Русия разполага ракетите на своя територия, а САЩ иска да разположи тези свои ракети в Европа. Нещо подобно се случи и по време на студената война, когато САЩ реши да разположи в Европа ракетите „Пършинг“. Тогава това беше предизвика бурни протести сред населението на редица западни държави. В това отношение, мисля, че историята се повтаря", каза експертът. 

САЩ първи са нарушили договора за ракетите със среден и малък обсег, подписан със СССР, убеден е експертът. По думите му Щатите са започнали да разполагат елементи на ПРО близо до границите на Русия. Последното е било намерението им да разположи ракети със среден обсег във Великобритания. 

"В дадения случай Русия ще разглежда като агресори държавите, на от чиято територия ще произлиза заплахата за руската федерация. Например, ако на територията на Великобритания бъдат разположени американските ракети със среден обсег, именно тя ще бъде за Русия страната-агресор, тъй като ракетите ще бъдат насочени към нас и те ще представляват за руската федерация реална заплаха", заяви Перенджиев. "Разбира се, за страна агресор ще смятаме и самите САЩ тъй като от тяхна страна се води и въздушно разузнаване, още повече, че и днес техни ракети със среден обсег са разположени във втори позиционен район – имам предвид Аляска. Затова към днешна дата Русия разглежда като страни-агресори САЩ и Великобритания. Не би ми се искало списъкът с тези страни да се разширява. Най-добре би било, ако се стигне до взаимно разбиране и да престанем да употребяваме термини като „агресия“ и „агресор“, каза още експертът. 

САЩ едва ли ще се решат да разположат ракети в Европа

Въпреки обвиненията от страна на САЩ към Русия, че Москва нарушава Договора за ракетите със среден и малък обсег, едва ли Вашингтон ще...

Системата ПРО трябва или да бъде премахната от територията на Европа, убеден е Перенджиев. Русия е предложила да се създаде съвместна система за противоракетна отбрана по сектори, което ще сближи страната с НАТО и Съединените щати. "В момента цялата система на противоракетната отбрана е насочена само срещу Русия, и Русия разглежда това като сериозна заплаха за нейната национална сигурност. Защото в настоящия момент разполагането на системата ПРО преследва една ясно и разбираема цел – Русия да бъде лишена от възможността на ответен ударв хода именно на ракетно ядреното противопоставяне", посочи той.

САЩ обвини Русия и в нарушение на договора за стратегическите ядрени оръжия. Според руския специалист обаче в този договор има точни указания за „тавана“ на броя ракети, които всяка страна може да притежава и в момента ядрените глави в Русия са много по малко. 

"Ако Обама е загрижен, за нарушаване на договора за неразпространението на ядреното оръжия, то Русия винаги е поддържала САЩ и по отношение на КНДР и по отношение на Иран", каза Александър Перенджиев. Според него вече не може да става дума за надпревара във въоръжаването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари