ЕС и Шенген не могат да се справят с конфликтите в Близкия изток

8779
ЕС и Шенген не могат да се справят с конфликтите в Близкия изток
Снимка: Getty Images/Guliver

Данните за броя на очакваните в ЕС бежанци са спорни, но вълната вече се отприщи. Тя е и ще бъде голяма от предвиденото. Все по-големият брой на мигрантите и бежанците разкрива единствено европейската неспособност да постигнем съгласие по важните теми. Проблемът не е временен, а липсата на единство в ЕС е повсеместна. Двустранните споразумения между Франция и Германия ще бъдат недостатъчни. Останалите европейски партньори остават пасивни, ако не и враждебни на подкрепената от германския канцлер Ангела Меркел европейската политика, коментира френският учен Жак Мартино.

Преосмислянето на ЕС и Шенгенските споразумения е приоритет

Латвия обмисля ограда по границата си с Беларус

Властите в Рига разглеждат възможността да постоят ограда на латвийско-белоруската граница. Причина за това е неотдавнашното задържане ...

ЕС има 28 членове, 22 от които са в Шенгенското пространство, 2 се ползват от специален статут (Великобритания и Ирландия), 4 очакват членство (Румъния, България Кипър, Хърватия) и 4 са членове на Шенген, без да са в ЕС (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). Рано или късно движението в Шенгенското пространство ще усложни представата за миграцията, било то на бежанци или не. Като цяло европейските граждани изпитват недоверие от общата неяснота. Колкото до конкретните числа, брой и разходи – засега никой не е в състояние да ги назове. Естествено, те ще бъдат много по-високи от очакваното.

Първите препятствия пред „свободното“ движение на „бежанците“ ще се появят много скоро – още щом те получат официален статут в някоя от страните от ЕС. Ще могат ли да се движат в Шенгенското пространство така, както останалите европейски граждани? Ще могат ли да работят във всички страни от ЕС и еврозоната? Политиките за събиране на семействата ще бъдат ли прилагани навсякъде и до каква степен?

Време е да се заемем с корените на миграцията

Дали става въпрос за имиграция, изгнание или дори за преселение данните на ВКБООН сочат, че над 40 милиона души по света са по пътищата в търсене на подслон. Агенцията вече не е в състояние да се справи сама с тези проблеми. Ако много „изгнаници“ са пострадали от политически кризи, въоръжени конфликти и войни, други бягат от страната и региона си заради дългия период на засушаване или природни бедствия. Дали повечето от тези хора ще предпочетат да останат, или да се върнат в родината си? За да им помогнем, с причините ли трябва да се заемем? Трябва да знаем обаче, че въпреки че едни и същи събития предизвикват едни и същи последици, причините зад тези събития са много различни, а последиците от тях имат различно изражение.

Твърде късно ли е да договорим стратегия за действие в кризисните райони?

ООН: Над половин милион са бежанците в Гърция

Броят на пристигащите в Гърция по море мигранти вече надхвърли 500 000 души, заяви Мелиса Флеминг от Управлението на върховния комиса...

За конфликта в Сирия и Ирак ще е нужно провеждането на международна конференция в Женева под егидата на ООН и Съвета за сигурност на ООН. За това ще е нужно мобилизирането на всички съседни страни (Йордания, Ливан, Израел, Турция), на главните фактори в региона (Сирия, Ирак, Иран, Египет, Либия и да не забравяме - кюрдите ), страните от Персийския залив, големите сили (САЩ и Русия) и представители на ЕС (начело с Франция и Великобритания). Подобна инициатива ще позволи започването на преговори за изграждане първо и преди всичко на стратегия за прекратяване на конфликта, преди да се намесим в целия регион, за да ограничим действията на „Ислямска държава“ и другите организации…

Това е точно обратното на хода на събитията. За да участва в антиджихадистката коалиция, Франция нанася удари по „Ислямска държава“ в Сирия. Изправени пред голямата инерция на Запада, предизвикана от различните позиции по отношение на Дамаск, руснаците решиха сами да вземат инициативата и да се намесят. Заедно със сирийските сили и Иран руската авиация удря по „Ислямска държава“ и контролирани от опозиционните сили зони, независимо от техния произход, като по този начин всява смут в представата на Вашингтон и Париж за начините за излизането от кризата.

Сирия и Ирак не са единствените страни под високо напрежение. Ситуацията между палестинците и израелците в Ерусалим, Западния бряг и Ивицата Газа също свидетелства за смут. Кървавият атентат в Анкара също тревожи. Позицията на Турция в конфликта не е еднозначна, а битката й срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) е повече от объркана в предизборния контекст. Колкото до многобройните атентати в Африка, те вече са се превърнали в част от колонката за престъпления и произшествия.

От морална гледна точка крайно време е преди да се действа на местно ниво в помощ на страните в криза, първо да се изготвят подходящи стратегии, придружени с твърди ангажименти като за верни съюзници.

Едва ли ще се случи скоро, но все пак това, на което днес сме свидетели, е световен конфликт в развитие…

Полша в готовност да приеме 7000 бежанци

Министерство на външните работи на Полша съобщи, че страната има готовност да приеме 7000 бежанци. Това предаде украинската агенция УНН...

Economie matin

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари