ЕС търси сътрудничеството на Турция

8152
ЕС търси сътрудничеството на Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

След като Партията на справедливостта и развитието си спечели обратно мнозинството в парламента на Турция, в резултат на провелите се в неделя предсрочни парламентарни избори, Европейският съюз започна да търси по-близки връзки със страната относно помощ за разрешаването на бежанската криза, пред която е изправен 28-членият съюз.

„Европейският съюз ще работи заедно с бъдещото правителство за по-нататъшно засилване на европейско-турското партньорство и за продължаване развитието на нашето сътрудничество във всички сфери за благото на всички граждани“, казаха в изявление върховният представител на ЕС за външните работи и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

ОССЕ с критичен доклад за изборите в Турция

Изборите в Турция са протекли в атмосферата на ограничаване на медийните свободи, насилие и други проблеми със сигурността. Такива са и...

„Парламентарните избори в неделя в Турция, показали висока избирателна активност, потвърдиха силната ангажираност на турския народ с демократичните процеси“, се казва още в изявлението.

Изправен пред най-сериозната мигрантска криза от Втората световна война насам, Европейският съюз се намира в процес на преговори с Турция по план за действие спрямо мигрантите, според който блокът от 28 страни-членки предлага на Турция финансиране за намаляване на наплива към Европа на търсещи убежище, в замяна на облекчаване на визовите правила за пътуване за турските граждани, желаещи да посетят Европа.

Сега, когато Партията на справедливостта и развитието спечели 49,48% от вота - повече от която и да е прогноза в допитванията - анализаторите заявяват, че Турция, в качеството си на страна-кандидат за членство в ЕС, също така трябва да поднови процесите на присъединяване и да работи тясно със съюза по регионалните проблеми.

„С мнозинство в парламента, Партията на справедливостта и развитието трябва да подходи към общите с Европа причини за опасения и да действа в сътрудничество със своите партньори в ЕС по въпроси, като повишаване на икономическото сътрудничество, помощта за бежанците и сигурността, произтичаща от споделеното добросъседство“, каза Самуел Довери Вестербай, говорител на неправителствената организация „Млади приятели на Турция“.

ЕС заяви, че ще работи с бъдещото правителство на Турция

Евросъюзът заяви, че ще работи с новото правителство на Турция след изборите, показатели „силната привързаност“ на народа...

„Ние насърчаваме ЕС и страните-членки да помогнат за облекчаването на част от натиска, изпитван от Турция след 2011 година от огромния приток на сирийски бежанци“, допълва Вестербай.

Граничната агенция на ЕС „Фронтекс“ съобщи по-рано през месеца, че 710 000 мигранти са влезли в Европейския съюз през първите девет месеца на годината, като мнозина са пътували през Турция, която с момента е приютила над два милиона сирийци бежанци.

Anadolu Agency

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com