Европейският парламент решава за Полша

4864
Европейският парламент решава за Полша
Снимка: Getty Images / Guliver

На февруарската сесия на Европейския парламент (ЕП) няма да бъде приета резолюция относно законодателните промени в Полша. Такива са договореностите на председателите на политическите групи в ЕП. „Това е добре, защото за нас тази тема изобщо не съществува“, коментира Ришард Чарнецки от полската управляваща партия Право и Справедливост (ПиС) и заместник-председател на Европарламента.

Европейската народна партия, към която спада Гражданска платформа (ГП), съобщи в своя „Туитър“ акаунт, че е блокирала резолюцията, но ще преразгледа въпроса дали полският президент не трябва да приема клетвата на съдиите от Конституционния съд.

НАТО обеща да усили присъствието си в Полша след конгреса във Варшава

Присъствието на НАТО в Полша ще се усили след конгреса на алианса във Варшава, който ще се състои през юли 2016 г., заяви генералният с...

„Точно с това условие ГП дойде на срещата с министър-председателя Беата Шидло“, заяви депутатът от ГП Рафал Тжасковски. Ръководителят на парламентарната група ГП Славомир Нюман добави, че предложението на партията му и без това е компромисно, защото Платформата дава две седмици на президента, правителството и председателя на ПиС за коригиране на ситуацията със закона за съда. „Ако тези две седмици минат без необходилите мерки, то в рамките на Европейската народна партия нашите депутати ще представят проект за резолюция, с която Полша ще бъде призована да се съобрази с конституционните принципи“ каза Нюман.

Във вторник премиерът на Полша Беата Шидло беше привикана в Европейския парламент в Страсбург, за да обясни промените в законите за Конституционния съд и за обществените медии. Седмица по-рано Европейската комисия обяви официално, че е задействала механизма за оценка на върховенството на закона срещу Полша, което е безпрецедентна процедура, с която на практика се обвинява новото консервативно правителство, че манипулира работата на съда и медиите.

Кой е за и кой е против

Още преди да бъде взето решението за отлагане на гласуването на резолюцията, беше известно, че в нейна подкрепа на заседанието през февруари щяха да гласуват социалистите, либералите и зелените. Против щяха да са групата на консерваторите, която включва ПиС и фракцията на християндемократите, чийто член е ГП.

Предложението за резолюция се появи през миналата седмица, по време на среща на генералните секретари на политическите групи, но ръководителите на тези групи отложиха вземането на решение по въпроса. Те твърдяха, че трябва да се изчака да бъде проведен за дебат. Това се случи на 19 януари. Ситуацията в Полша беше представена на членовете на Европейския парламент, а на техните въпроси отговори министър-председателят Беата Шидло.

Полша съобщи, че през 2016 г. ще приеме не повече от 400 бежанци

Полският министър-председател Беата Шидло съобщи, че през настоящата 2016 г. в Полша ще бъдат приети не повече от 400 бежанци, предава ...

Евродепутатите от ПиС се обявиха категорично против приемането на документа.

„Тази резолюция е абсурдна. Ако сте следвали дебата, то през цялото време се говореше, че е необходим обмен на информация. И именно за този обмен изрази готовност премиерът“, подчерта ръководителят на полската делегация в групата на консерваторите Ришард Легутко.

Трябва да се изчака

Християндемократите пък казаха, че трябва да се изчака за повече информация.

„Резолюцията трябва да бъде подложена на гласуване, когато имаме резултат от диалога на Европейската комисия с полското правителство и изложение на Венецианската комисия“, каза Елмар Брок, германски евродепутат от групата на християндемократите.

ЕК няма да налага санкции на Полша заради закона за Конституционния съд

Европейската комисия (ЕК) не възнамерява да предприеме санкции срещу Полша във връзка със закона за Конституционния съд и за медиите, н...

Ръководителят на либералите Ги Верхофстад съобщи междувременно, че ще проведе консултации и с други групи, за да може въпреки всичко Европейският парламент да приеме кратка информираща резолюция, че е имало дебат по Полша и, че членовете на ЕП ще се справят с положението в бъдеще - когато Венецианската комисия (официално Европейска комисия за демокрация чрез право) публикува своята оценка, а Европейската комисия обобщи в средата на март резултатите от консултациите с полското правителство.

Венецианската комисия към Съвета на Европа трябва да обяви оценката си за промените в Конституционния съд. За мнението ѝ помоли полското правителство.

Миналата седмица с въпроса за промените в Полша се зае Европейската комисия, която реши да започне процедура срещу Полша за защита на върховенството на закона във връзка с реформата на Конституционния съд.

Polskie Radio

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари