Financial Times: Ердоган пренебрегва заплахата от ИД дори след терористичните актове

3668
Financial Times: Ердоган пренебрегва заплахата от ИД дори след терористичните актове
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският президент Реджем Тайип Ердоган продължава да обвинява кюрдите в терористична дейност, независимо че терористичната заплаха от страна на "Ислямска държава" е несравнимо по-висока, за което свидетелстват последните терористични актове, пише Financial Times, цитиран от РИА Новости.

След като камикадзе се взриви във вторник в центъра на Истанбул, в резултат на което загината десет немски туристи и почти 20 души бяха ранени, стана ясно, че терористичната заплаха е пряко свързана с войната в Сирия и ИД. Но турският президент в речта след терористичния акт предпочете да засегне минимално темата за ИД, но повече от половин час напада Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), пише изданието.

Турция е на ръба на гражданска война

Турското правителство изглежда е решено да не гаси пожара, който избухна в кюрдския югоизток на страната, позволявайки му да се разпрос...

"Неговата реч (на Ердоган – б.р.) фиксира целенасочено внимание към "кюрдските сепаратисти", докато заплахата от ИД, свързана с последните големи терористични атаки в Турция, не отслабва", се казва в статията.

Турските власти свързват терористичната заплаха на първо място с кюрдите, а не с ИД, и насочват усилия към борба с тях. Всички предишни атаки на ИД бяха свързвани постоянно от турския президент с кюрдския въпрос.

Според турския военен експерт Нихат Али Ознак, "политиците говорят за вътрешни проблеми, които им носят гласове, а въпросът за ИД не им носи гласове". Все още остава неясно ще се измести ли най-после вниманието на Ердоган от кюрдите към борбата с ИД. Както смята експертът, ще измине време, преди да се случи това.

"Светът възприема кюрдския въпрос като проблем на Турция, а борбата с ИД – като международен. Но за Турция кюрдите са проблем номер едно и той винаги е бил международен", цитира FT неназован източник от турските служби за сигурност.

Ердоган иска властта в Турция да остане само в президента, премиерският пост да се премахне

„Двойната система“ на управление в Турция трябва да бъде премахната, каза турският президент Реджеп Ердоган, по отношение...

Според вътрешния министър на Турция Ефкан Ала за последната седмица в страната са били задържани 220 души, свързани с ИД. По думите на турските чиновници това свидетелства за сериозни намерения на властите да се борят с терористичната заплаха. Но някои са убедени, че властите не отговарят по необходимия начин на радикалната заплаха. Преди терористичния акт през октомври миналата година в Анкара познати на семейството на терорист предупреждавали органите на реда за възможна заплаха, но техните твърдения били игнорирани, пише FT.

Мощен взрив разтърси във вторник площад „Султан Ахмет“ в центъра на Истанбул до Египетския обелиск в момента, когато там се намирала група туристи. Загинаха 10 немски туристи, 17 души бяха ранени, шест от тях остават в болница, като един е в изключително тежко състояние.

В четвъртък сутринта кола бомба се взриви край полицейски участък в турската провинция Диарбекир. При взрива загинаха петима души, броят на ранените достигна 39.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари