Фронтовете на Меркел

6885
Фронтовете на Меркел
Снимка: Gettyimages.com

През новата работна седмица германският канцлер Ангела Меркел ще трябва да воюва на няколко решаващи фронта. Бежанската криза, преговорите на Европейския съюз с Турция, сирийската гражданска война, участието на Бундесвера в коалицията срещу „Ислямска държава“, и, да, дори нарастващо недоволство в редиците на собствения й Съюз, с който управлява в Берлин.

Кризата и войната в Близкия Изток имат пряко въздействие върху Германия – и вероятно върху нейния канцлер. Рядко външно- и вътрешнополитическите действия на Берлин са имали толкова голям смисъл, колкото в настоящия момент. И точно поради тази причина опасността от допускане на грешки е огромна.

На пръв поглед Меркел не изглежда зле въоръжена. Събитията сякаш очертават просто поредната фаза от нейното дългогодишно управление, което съвсем оправдано й печели славата като „канцлер на кризите“: най-напред финансовата, после гръцката, прераснала в европейска дългова, и накрая – за капак - бежанската. Но все повече хора се питат: не трябва ли канцлерът да промени своя управленчески подход?

“Анахроничен политически стил“

А сега и втори поглед, който ще хвърли повече светлина върху ситуацията. През всичките тези години, прекарани на канцлерския пост в Берлин, всичко около Меркел изглеждаше спокойно и тихо, протичащо без много шум. Бурните събития бяха протоколирани с типичната немска сдържаност, изключваща драматизация. Най-важната дама в Берлин просто предоставяше априори – така да се каже – точни решения и отговори на проблемите.

Канцлерът подрежда нещата така, както на германците им се харесва. Красиво.

Но кризата с бежанците излезе извън контрола на федералното правителство, а и на самите германци, които са силно политизирани. „Политическият консенсус е анахронизъм в моменти, в които се изискват бързи, а вероятно и непопулярни мерки“, беше ловкият коментар за стила на Меркел на швейцарския вестник Die Neue Zürcher Zeitung.
Оттук и логичният въпрос: ще адаптира ли Ангела своя политически подход към новата ситуация или ще остане по-скоро умерена, изчакваща събитията да отшумят? Това е битка на няколко фронта, на които канцлерът трябва да излезе – при това тази седмица. И резултатите от нея са твърде несигурни.

Сътрудничество с Турция. Германският канцлер се нуждае от подсигуряването на външните европейски граници, за да се справи с бежанската криза в сърцето на континента. За тази цел тя разчита на Турция. Анкара трябва да намали мигрантския поток към Европа, а в замяна ще получи финансови средства за бежанските лагери (три млрд. евро), облекчаване на визовия режим за турските граждани и нов тласък в преговорите за членство в ЕС. Това е инициатива на Меркел; нейна, а не сделка на Брюксел. Проблемът в картината обаче се нарича Реджеп Таийп Ердоган. Защото турският самодържец много добре осъзнава, че милионите бежанци в страната ще бъдат използвани като разменна монета в политиката му с Европа дълго време.

Капризният Брюксел. Планът на Меркел ще сработи само ако другите държави от Общността се присъединят към него. Но още от самото начало е ясно, че източноевропейците се дърпат. Редиците на самоотвержените са оскъдно попълнени от Германия, Австрия и Швеция – извън тях солидарност почти няма. Австрийският канцлер Вернер Файнер настоя при това положение държавите, отказващи да изпълнят иначе регламентираните от Брюксел квоти за бежанците да бъдат санкционирани с орязване на финансите, от които и без друго Източна Европа е силно зависима. Но по този начин Меркел рискува разделение в ЕС. Германия е заплашена от изолация, а историята ни показва, че подобни моменти обикновено завършват с катастрофа за Европа.

Борбата срещу „Ислямска държава“ В знак на солидарност към президента Франсоа Оланд и францизите Меркел натовари Бундесвера с активна роля в сирийския конфликт. Четири до шест разузнавателни самолети „Юрофайтър Торнадо“, фрегата в Средиземно море, разузнавателни данни от сателитите – мерки, които имат преди всичко символична политическа стойност. Ето защо в бой срещу „Ислямска държава“ може да бъдат въвлечени и 1,2 хил. германски войници. Целта на мисията им обаче остава неясна, особено след като политическа визия за бъдещето на Сирия все още няма.

Общественият дебат сред германците. Бежанската политика на германския канцлер не разедини, а по-скоро пренастрои германските граждани. Но все повече анкети, проведени от различни институции, показват, че голяма част от германците не са съвсем съгласни с подхода на Меркел. Един от основните проблеми на това възприятие е, че връзката между представата за бежанците и терористите така и не беше успешно прекъсната в Германия – внушение, която се затвърди след серията нападения във френската столица Париж. Въпреки декларирана култура на добре дошли (Willkommenskultur), която тръбят в Берлин.

Непослушните членове на Съюза. Бежанската криза разобличи и една дълго наслагвана измама: Християндемократичният съюз не е партия, изградена от дисциплинирани, послушни войници, които нямат право на глас. А „сестринския“ Християнсоциален съюз от Бавария не е безгласна пешка, която може да бъде размествана по шахматната табла. Напрежението в Съюза става все по-осезаемо и за невъоръженото просто око. В неговите редици все по-отчетливо се чуват критиките към канцлера, който управлява Германия вече повече от десетилетие.

Der Spiegel

Германците вече не искат Меркел за канцлер

По-голямата част от германците не искат Ангела Меркел за канцлер след изборите за Бундестаг през 2017 г., съобщава в. „Билд ам ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари