Глобалният съюз против "Ислямска държава" започва да се оформя

13888
Глобалният съюз против "Ислямска държава" започва да се оформя
Снимка: Getty Images/Guliver

Франция, Русия и САЩ преминаха от фазата на разговори за съвместни действия към по-трудната част на реалните съвместни операции. Това става на фона на призива на френския президент Франсов Оланд за "огромна и единствена коалиция" за справянето с терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД), наречена още ИЗИС и ИДИЛ, пише Wall Street Journal.

Франция и Русия бомбардираха цели на ИД в Сирия вчера, 17 ноември, наказвайки групировката за атентатите в Париж и падналия руски самолет в Египет, за който се потвърди официално, че е свален с бомба. Двете държави направиха първите предварителни стъпки за евентуален военен съюз, пише и EurActiv.

"Анонимните" разкриха лични данни на предполагаеми екстремисти

Хакерската група „Анонимните“ започна да публикува личните данни на предполагаеми екстремисти, след като вчера „обя...

ИД обяви, че е отговорна за координираните атаки във френската столица на 13 ноември и за свалянето на руския самолет на полуостров Синай на 31 октомври. При двата случая общо загинаха 353 души. Терористичната групировка каза, че нападенията са в отговор на въздушните удари в Ирак и Сирия.

Все още в шок от атентатите в Париж, при които загинаха 129 души, Франция направи безпрецедентен призив с искане за подкрепа от Европейския съюз. Според следователи френските служби имат напредък в разкриването за замисъла за нападенията, който е започнал в Сирия и развит в Брюксел.

Същевременно президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че ако Русия смени своята военна стратегия в Сирия, фокусирайки се върху „Ислямска държава, то Вашингтон ще приветства съвместни действия с Москва за засилена военна кампания. Обама добави, че е успял да предаде това съобщение на руския президент Владимир Путин по време на срещата на Г-20 в Турция тази неделя, 15 ноември. „Това е нещо, което ние много искаме да видим“, каза американският президент в хода на конференцията на азиатските държави, която се провежда във Филипините.

Междувременно Оланд е разговарял по телефона с руския си колега Путин във вторник, за да обсъдят възможните съвместни планове. Френският президент също така планира да посети Вашингтон и Москва през следващата седмица, за да убеди страните да формират нов голям военен съюз.

Путин заяви, че Русия е готова да подкрепи сирийската опозиция срещу ИД

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова да подкрепи сирийската опозиция с въздушни удари в борбата им срещу &bdquo...

Във вторник през нощта Париж започна третия си цикъл от въздушни удари за 48 часа срещу ИД в Рака, смятана за „столица“ на организацията. В същото време руски изтребители и ракети удариха Рака през деня. Франция и Русия не координират операциите си, но руският военоморски флот е установил връзка с френската флота, съобщиха от Кремъл. "Трябва да изготвим план с тях за съвместни морски и въздушни действия“, заяви Путин на военните си командири, цитиран от EurActiv.

Има вероятност усилията за съвместни действия да се провалят, като се вземат под внимание големи проблеми като руската намеса в Украйна и разногласията за бъдещето на Сирия, пише Wall Street Journal. От друга страна участието на арабските държави, които имат различни и противоречиви интереси, допълнително усложнява регионалната ситуация.

Все пак друг от знаците за потенциален прогрес е, че Москва предварително е уведомила Вашингтон за въздушните удари от вчера, 17 ноември. Това е първият път, когато подобно нещо се случва от както Русия започна въздушната си офанзива в Сирия на 30 септември. Според американските власти Москва е извършила между 12 и 20 удара във вторник.

От започването на въздушните атаки Русия твърди, че основната й цел е „Ислямска държава“. Въпреки това повечето от пуснатите бомби удариха територии под контрола на групи, които са опозиционери на сирийския президент и съюзник на Русия Башар Асад.

Полицията откри хотелски стаи, използвани от атентаторите от Париж

Френската полиция е открила хотелски стаи и апартаменти, вероятно използвани от атентаторите, които са участвали в кървавите нападения ...

"Русия променя целите си, защото днес руски ракети удариха Рака. Може би днес тази голяма коалиция с Русия е възможна“, каза днес пред телевизия TF1 френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари