Глобалното затопляне е дело на човека

5181
Глобалното затопляне е дело на човека
Снимка: Getty Images / Guliver

Поредицата от все по-горещи години от 2000 година насам почти сигурно е сигнал за предизвикано от хората глобално затопляне, и в същото време се изпаряват малките шансове то да е причинено от случайни, природни събития, показва проучване. Миналата година е била най-горещата откакто се води статистика от 19 век, тенденция за която почти всички учени обвиняват парниковите газове от горенето на изкопаеми горива, наличието на горещи вълни, засушаванията, проливните дъждове и покачващото се морско равнище.

„Последните наблюдения показват, че покачването на температурите е много малко вероятно да се е случило без причиненото от хората глобално затопляне“, пише американски екип учени в списание Scientific Reports.

2015 – една от най-лошите за климата в историята

2015 година ще се запомни от климатолозите, и то не от положителна страна. През тази година планетата прескочи още един температурен ре...

Точно преди оповестяването на данните за температурите през 2015 г. те са определили, че шансът за нов рекорден показател – като 13 от 15-те най-топли години са в периода 2000-2014 – е бил между 1 на 700 и 1на 10 000, ако поредицата е била случайна без човешка намеса.

Майкъл Ман, професор по метеорология в щатския университет на Пенсилвания, коментира, че направените от групата учени компютърни симулации са показали, че тези шансове с включена 2015 г. са се покачили до 1 на 1250 и едно на 13 000.

„Климатичните промени са истински, причинени от хората и вече не са едва доловими – ние ги виждаме да се проявяват пред очите ни“, казва той.

Естествените вариации включват промени в слънцето и вулканична дейност, намаляваща слънчевата светлина.

„Естествените климатични вариации просто не могат да обяснят наблюдаваните скорошни глобални рекордни горещини, но предизвиканото от човека затопляне може“, казва в изявление Щефан Рамсторф, съавтор от Института за климата в Потсдам.

Български природозащитници разкритикуваха споразумението за климата

Сериозни критики отправиха известни фигури от българския зелен сектор към сключеното в средата на декември глобално климатично споразум...

Учените са опитали да включат и фактори, като този, че горещината от една топла година се разпространява и в следващата. А температурите в продължение на години са почти идентични, затруднявайки убедителното класифицирането на горещините им.

Миналия месец почти 190 нации се съгласиха на среща в Париж със споразумение за намаляване употребата на изкопаеми горива в полза на чистата енергия, като вятърната или слънчевата, за да се ограничи затоплянето.

Независимо от това Световната метеорологична организация на ООН потвърди данните на САЩ и Великобритания, че 2015 година е била най-горещата в историята и отбеляза, че „Ел Ниньо“ – явлението затоплящо повърхността на Тихия океан – се е затоплило още повече.

„Силата на „Ел Ниньо“ ще отмине в следващите месеци, но ефектът от предизвиканите от хората климатични промени ще останат с нас за десетилетия“, каза генералният секретар на СМО Петер Таалас.

Reuters

Изненада - глобалното затопляне в Русия е много по-бързо

Затоплянето в Русия е два пъти по-бързо, отколкото в останалата част от света, съобщиха от министерството на околната среда на страната...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари