"Ислямска държава" ще засили атаките си

6520
"Ислямска държава" ще засили атаките си

„Ислямска държава“ ще ускори темпото, с което извършва атентати по света, тъй като е под засилен натиск в Сирия и Ирак, предупреждава американски генерал.

Генерал Лойд Остин, който в момента оглавява военното централно командване за мониторинг на операциите в Близкия изток, казва, че скорошните атаки на „Ислямска държава“ като тези в Истанбул и Джакарта са доказателство, че групировката отслабва.

Сирия: Русия е 10 пъти по-ефективна от САЩ в борбата срещу ИД

Точните удари на ВКС на РФ по позициите на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия са 10 пъти по-ефективн...

„Ислямска държава“ зае отбранителна позиция в Сирия и Ирак“, заяви Остин по време на пресконференция във Флорида. „Скоро може да станем свидетели как групата извършва все повече на терористични актове като тези, които видяхме в Турция и Джакарта“, казва той.

„Ислямска държава“, която през 2014 и 2015 година завзе обширни региони в Сирия и Ирак, наскоро бе принудена да отстъпва от позициите си в самопровъзгласения халифат и изгуби ключови населени места като иракския град Рамади. Освен това водената от САЩ антиджихадистка коалиция нанесе поражения на петролната инфраструктура на „Ислямска държава“, като удари стотици камиони, които са били използвани за транспортирането на петрол от Сирия. Тази седмица пък международните сили бомбардираха финансова сграда на джихадистката мрежа в иракския град Мосул, в която според американски източници са били съхранявани милиони долари в брой.

Остин подчертава, че „Ислямска държава“ се опитва да увеличили активите си по света, за да намали загубите, които понася в Близкия изток. „Ислямска държава“ иска да отвлече вниманието от нарастващия брой на загубите, които търпи“, казва още генералът, който ръководи командването от март 2013 година. „Важно е да се разбере, че тези терористични актове не означават задължително, че джихадистката организация става по-силна“, добавя той.

АФП

Близките на атентатора от Истанбул знаели, че от две години е мъртъв

Две години преди Набил Фадли да окървави на 12 януари площада пред Римската базилика в Истанбул, семейството му знаело, че той е загина...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари