Изборният резултат на "Националния фронт" – шок, но не и изненада

7368
Изборният резултат на "Националния фронт" – шок, но не и изненада
Снимка: Gettyimages.com

Първият тур на регионалните избори във Франция бе безспорен успех за крайнодясната партия „Национален фронт“, която увеличи тройно резултата си от последните избори за управлението на регионите. Ето как световният печат коментира резултатите от вота.


Важен етап за „Националния фронт“

Резултатите от регионалните избори във Франция дадоха да се разбере, че „Националният фронт“ на Марин льо Пен е третият полюс във френската политика, който може да привлече избирателите на консерваторите, но и подчертаха до каква степен „18 месеца преди президентските и парламентарните избори“ „устремът на президента Франсоа Оланд и останалите леви групи, които в момента ръководят основните региони във Франция, се стопява“. Така The Wall Street Journal коментира силното представяне на крайнодясната партия на първия тур от изборите във Франция. Вестникът подчертава, че „победата на „Националния фронт“ в един регион ще бъде символична“. Регионалните парламенти и председателите им нямат правомощия по въпросите, които вълнуват „Националния фронт“ като сигурност, имиграция и отбрана, но контролът в един регион ще даде възможност на партията да покаже, че може да управлява, подчертава вестникът, цитирайки мнението на експерта Джеймс Шийлдс. Изборите представляват важен етап от напредъка на „Националния фронт“ от протестна партия към такава със сериозни амбиции за управление.

Ръстът в популярността на Франсоа Оланд не даде плодове

Силното повишение на популярността на френския президент Франсоа Оланд след атентатите не се отрази на изборите в неделя, пише белгийският вестник L'Echo, като подчертава, че Франция „все още травматизирана от атентатите от 13 ноември“, се събужда под „шока“ на историческия пробив на „Националния фронт“.

Шок, но не и изненада

The Financial Times също се позовава на думите на Джеймс Шийлдс и отбелязва, че „резултатите са шок, но не и неочакван“. Колкото до стратегията на останалите партии срещу издигането на крайнодясната партия, британският вестник е песимистично настроен: „Въпреки изказванията на Саркози единството е единственият начин за отслабване на изборните шансове на Марин льо Пен и нейната партия. Няма гаранция обаче, че това ще проработи“, отбелязва вестникът и обяснява, че „Напротив тази стратегия може дори да изиграе роля в полза на Льо Пен, като подкрепи отдавна използвания аргумент, че във Франция левицата и десницата са част от един и същи проблем“.

Нова ера във френската и европейската история

Италианският вестник Il Corriere della Sera подчертава, че говорейки за „величие“, Марин льо Пен в неделя е държала „почти голистка реч“. За една партия, която „винаги е виждала в голистите свой изконен враг“, и във време, когато Саркози отказва алианс със социалистите срещу „Националния фронт“, това отваря път към „една напълно нова ера във френската и европейската история“, пише вестникът. Ако Марин льо Пен, която е вечен противник на системата, „завладее Париж, това би било краят на Европа“ – тогава Франция ще се откаже не само от Шенгенските договори, които „почти всички французи считат за остарели“, но и също от договора от Маастрихт, което би било „една огромна стъпка назад“ и „оттеглянето на Франция от историята“. Въпреки че малко хора във Франция смятат, че Марин льо Пен може да стане президент, „откакто тероризмът обяви война на Франция, страната се намира в непознати води“.

Стабилен, силен и неизбежен напредък

„Внимание – резултат от неделя не е заблуден куршум“, предупреждава Süddeutsche Zeitung. Германският вестник подчертава: „Гласовете за Льо Пен не се дължат на внезапен гняв срещу политическия елит. Те не са и следствие от вълна на страх и ужас след атентатите на 13 ноември. Не, резултатите на „Националния фронт“ се подобряват от години, и то по стабилен, силен и неизбежен начин“, пише вестникът.
Обяснението на този успех „не може да бъде намерено в самата партия. Причините трябва да бъдат потърсени в неуспеха на тези партии, които през последните десетилетия си поделяха властта в Петата Република – социалистите и „Републиканците“ и техните отколешни, но отдавна изчерпали се герои – Франсоа Оланд и Никола Саркози“. „Традиционните партии обещаваха неспирно промяна и реформи, но всъщност реформираха твърде малко неща“, обобщава германският вестник.

Левицата може да бъде „изтрита от картата на Франция“

Испанският вестник El País пише, че „левицата може да бъде изтрита от картата на Франция“ след втория тур на изборите. Според вестника поражението на социалистите се дължи на разрив в левицата и на факта, че „Левият фронт“ и партията „Европа Екология Зелените“ не са се обединили със Социалистическата партия. Вестникът отбелязва, че част от електората вижда Социалистическата партия като „основен отговорник за надигането на крайната десница“.

La Tribune

Франция планира да забрани безплатния Wi-Fi на обществени места

МВР на Франция е подготвило предложение за забрана на достъпа в интернет чрез обществен Wi-Fi и блокиране на анонимната мрежа Tor, съоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари