Израел получава над половината от американската военна помощ

7048
Израел получава над половината от американската военна помощ
Снимка: Getty Images / Guliver

Израел се опитва да увеличили средствата, които САЩ му изпращат всяка година за военна помощ, до 5 милиарда долара – сума, която не само ще бъде най-големият дял от отделените от Вашингтон пари в помощ на отбраната, но и тройно повече от това, което другите страни по света получават като обща помощ от САЩ.

През последните две години САЩ дадоха на Израел 3,1 милиарда долара под формата на така нареченото „външно военно финансиране“. Египет взима всяка година по около 1,5 милиарда долара. Така, двете страни получават около 80% от общо 5,5 милиарда долара, които САЩ заделят за глобалната си военна помощ по света. За сравнение, през 2015 година Пакистан, който е на трето място, е взел военна помощ в размер на 280 милиона долара.

Обама: Не е тайна, че с Нетаняху сме на различни позиции за Иран

Американският президент Барак Обама заяви, че не е тайна, че той и израелският премиер Бенямин Нетаняху са на различни позиции по отн...

През новата данъчна година, която започна миналия месец, САЩ планират да похарчат 33,7 милиарда долара за външната си помощ, като една трета от парите ще отидат за подкрепа на общите усилия, а не за конкретна държава. Делът на Израел остава същият и цялата сума ще отиде за военни разходи. След това е Афганистан с 1,5 милиарда долара и Египет, който ще получи малко под тази сума.

Ако през 2016 година Израел успее да получи 5 милиарда долара, това би било 14% от помощта, която САЩ изпращат по света. Разходите през 2016 година са разделени на осем големи категории – най-голямата е здравната помощ в размер на 8,8 милиарда долара, а 8,7 милиарда долара са предназначени за мир и сигурност, което включва и военното финансиране, както и борбата с наркотиците и международната престъпност. Още 5,6 милиарда долара са заделени за хуманитарна помощ.

Големите дялове на американската помощ за сигурността всъщност показват къде има конфликти по света - Йордания, която извършва въздушни удари в Ирак и Сирия в рамките на водената от САЩ коалиция; Пакистан, чиято армия се бори срещу екстремистите по границата с Афганистан; Ирак, където „Ислямска държава“ все още държи ключови градове; Афганистан и неговите непрекъснати битки с талибаните; Сомалия, която още се бори с групата „Аш Шебаб, и Сирия с нейната 4-годишна гражданска война; всички те ще получат над 100 милиона долара тази година.

Крупните бенефициенти на американска помощ извън областта сигурност са страните в Африка, които получават големи суми за борбата им с ХИВ и СПИН.

За новия говорител на Нетаняху Обама е антисемит

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху определи за свой публичен говорител по външните въпроси Ран Барац, който наскоро публ...

The Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари