Източна Европа се опасява от сближаване между Русия и Франция

9131
Източна Европа се опасява от сближаване между Русия и Франция
Снимка: Getty Images/Guliver

Няколко страни от Източна Европа са все по-притеснени от това, че Западът може да изостави Украйна в замяна на руската подкрепа в Сирия, докато Париж, Москва и Вашингтон изграждат по-близки връзки в борбата срещу „Ислямска държава“. Трите балтийски държави, които до 1991 година бяха управлявани от Москва, са особено притеснени от руската анексия на Крим през миналата година, както и от териториалните амбиции на Кремъл.

Заедно с Полша балтийското трио - Естония, Латвия и Литва, е поддръжник на твърдата политика спрямо Москва и се опасява, че темите за конфликтите в Сирия и Украйна ще се слеят ведно. „Това са различни кризи и не трябва да изграждаме паралели между тях. Трябва да ги оценяваме поотделно“, заяви литовският външен министър Линас Линкевичус. „Неприемливо е да говорим за някакви пазарлъци, отстъпки или сфери на влияние“.

Митов: И дума не може да става за българско участие в операция срещу ИД

За българско военно участие в операция срещу “Ислямска държава“ не може да се говори. Това заяви министърът на външните ра...

Миналата седмица френският президент Франсоа Оланд призова за широка коалиция срещу „Ислямска държава“ след атентатите в Париж. В четвъртък Русия заяви, че е готова да се присъедини към такава коалиция, при условие че нейните членове уважават суверенитета на Сирия. Тази перспектива обаче не се харесва особено на балтийските държави.

Цинизъм

Новото консерваторско правителство на Полша засега се въздържа от коментар, въпреки че темата бе надълго и нашироко разисквана от местните медии. „Дори този въпрос да не стои на масата за преговори, Москва се надява, че ако широката коалиция бъде сформирана, натискът по въпроса за украинската криза ще се смекчи, а някои страни ще си кажат „щом се борим заедно, санкциите не бива да бъдат удължавани“, казва полският анализатор Войчех Лоренз. „Трябва да се боим от тази възможност“, добавя анализаторът на Полския институт за международни отношения.

Френският експерт Филип Миго от Института за международни и стратегически отношения не предвещава нищо добро за Варшава. Международните отношения са белязани от „цинизъм“, казва той, като добавя: „нашият приоритет сега не е какво се случва в Украйна. Приоритетите ни са 130-те жертви в Париж“.

Френският парламент одобри удължаването на извънредното положение

Френският парламент даде почти единодушна подкрепа на предложението за удължаване на извънредното положение в страната с още три месе...

В Украйна се опитаха да приемат ситуацията с чувство за хумор. Такъв опит бе например карикатурата, която бе публикувана на сайта на украинския мозъчен тръст Институт за световна политика. Карикатурата показва Владимир Путин във формата на хеликоптер с ракети, насочени към Сирия и към Украйна. Хеликоптерът се приземява на самолетоносач с формата на лицето на Франсоа Оланд с надпис „антитерористична коалиция“.

„Ако Западът лиши Украйна от подкрепата си, това би било стратегическа грешка“, казва украинският специален представител Дмитро Кулеба. „Западът няма да направи това, въпреки че може да се очаква някакво затопляне на отношенията с Москва“, казва той.

Санкциите, които ЕС наложи на Русия след анексирането на Крим миналата година, ще бъдат преразгледани следващия месец. Дипломатически източници в Брюксел казват, че мерките ще бъдат обновени, но все още не е ясно за какъв период от време. Обсъжданията за това все още не са започнали, разкриват източниците.

АФП

Валс: Във война сме, терористите използват бежанската вълна

Мозъкът на терористичните атаки в Париж използва бежанската криза, за да се докопа до Европа. Това каза френският министър-председате...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари