Каква е ролята на САЩ в Ирак?

10649
Каква е ролята на САЩ в Ирак?
Снимка: Getty Images / Guliver

След като в продължение на месеци отбягваше въпроса дали американските сили участват във война в Ирак, говорителят на ведомството Стивън Уорън в сряда най-накрая заяви: „Разбира се, това е битка“. Попитан относно акцията на кюрдите пешмерга и американските части, при която на 22 октомври бяха освободени пленници от ръцете на „Ислямска държава“ в Хауиджа, Уорън определи действията на въоръжените сили като „бойна мисия“. „Това е зона на сражения“, добави той и подчерта, че американските пилоти участват в бойни въздушни патрули от месеци насам.

Досега администрацията във Вашингтон определяше американската наземна акция в Ирак като „съветническа, обучителна и подпомагаща“ мисия. През февруари президентът на САЩ Барак Обама заяви, че внесената в Конгреса резолюция „не призовава за разполагането на американски сухопътни бойни сили в Ирак и Сирия“. Изявлението на Обама повтори предишното му изказване, направено през септември 2014 година, че „американските сили, които са разположени в Ирак, няма да имат бойни мисии“.

Разочаровани от Германия, в Ирак се завърнаха първите бежанци

Германия не се оказва обетованата земя за немалко иракски бежанци, които предпочетоха да се върнат в страната си вместо да търпят униже...

Думата „боен“ е истинска анатема за американската общественост, тъй като би могла да означава жертви, а освен това е деликатна от политическа гледна точка, защото Обама дойде на власт с обещанието да изтегли бойните сили от Ирак и Афганистан. В сряда Уорън заяви, че задачата на Пентагона е да „съветва, помага и при нужда да придружава“ местните сили в борбата им с екстремистите от „Ислямска държава“. Той обаче отрече да има голяма промяна в политиката на САЩ. „Няма да станем свидетели на това, което видяхме през 2006 година“, когато „цели подразделения бяха разпръснати из Ирак“, подчерта той.

Във вторник американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че САЩ ще „предприемат сухопътни действия“ в рамките на борбата с „Ислямска държава“, но в сряда отново направи изказване, за да успокои безпокойството относно думата боен. „Смисълът е в стратегията, не в думата“, подчерта той.

Сухопътни войски

Според някои хора обаче смисълът е неясен. „Някои американски политици все още настояват да не се изпращат американски войници в Ирак и Сирия, докато в същото време в Ирак вече има 3500 американци – това са много войници, участващи в едно по-мащабно военно усилие“, казва Майкъл О‘Ханлън от вашингтонския институт „Брукингс“. Скорошната операция подсказа за възможността за военна ескалация. „Мисля, че Обама разбира, че настоящата стратегия не отговаря на поставените задачи и може да се надяваме, че ще я преосмисли изцяло“, казва той.

Откриха 19 масови гроба в Северен Ирак

Иракски военни са открили 19 масови гроба в района на освободения от „Ислямска държава“ град Байджи в Северен Ирак, като в ...

От август 2014 година САЩ и коалиционните им партньори са провели 7712 въздушни удара в Ирак и Сирия в опит да се преборят с „Ислямска държава“. След 14 месеца обаче О‘Ханлън казва, че не само джихадистите не са отслабени и държат под контрола си редица градове в Северозападен Ирак и Източна Сирия, но и бойното поле е станало по-мъгливо след намесата на руски и ирански инструктори в Сирия. „В началото може и да има някакво разпределяне на бойното поле“, казва О‘Ханлън, като изразява притеснението, че с времето тези граници може да се размият. „Без съмнение, обстановката сега е много по-опасна отпреди“, уверен е О‘Ханлън.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари