Какво е Палмира, къде е и какво се случи там?

52429
Какво е Палмира, къде е и какво се случи там?

Древният град Палмира е вече в ръцете на екстремистите от "Ислямска държава", които са изтласкали силите на сирийската правителствена армия.

Какво е Палмира?

Палмира вече е в ръцете на джихадистите

Древният град Палмира е вече в ръцете на екстремистите от "Ислямска държава", които са изтласкали силите на сирийската правителствена а...

Палмира се намира североизточно от Дамаск, навътре в сирийската пустиня. Градът е считан от ЮНЕСКО за един от най-важните археологически обекти от античността. В своята епоха, Тадмор (местното име на Палмира) е бил кръстопът на няколко цивилизации, където гръко-римските техники в архитектурата се сливат с местните и персийски влияния. В средата на I век от н.е. е важна спирка на керваните, свързващи Римската империя и провинцията й Сирия с Персия, Индия и Китай. Палмира е забравена с векове и преоткрита през XVII и XVIII век от пътници. Според ЮНЕСКО откриването на руините на древния град повлиява на възраждането на класическите архитектурни стилове и дизайн в градската среда на западните градове. Градът се прочува на Запад и с историята на кралица Зенобия, устояла на римските завоеватели и превърнала Палмира във фактор в местната политика.

Днес, руините на Палмира съдържат древна улица, оградена от колонади, дълги близо километър, римски военен лагер, агора и прекрасно запазен храм на бог Баал.

Какво се случи?

Вечерта на 20 май, само дни след превземането на важния иракски град Рамади, бойци на групировката „Ислямска държава“ (ИД) изтласкаха лоялните на сирийския президент Башар Асад войници от територията на Палмира и модерният град до руините, Тадмор, след седмици на сблъсъци. Това е първият случай, в който ИД изземат територия, която е държана от сирийските правителствени части. През юни 2013 година ЮНЕСКО постави Палмира, заедно с други пет археологически обекта в Сирия, в списъка със застрашено историческо наследство, заради ситуацията в страната и вихрещата се гражданска война, отнела над 200 000 живота до днес и принудила над 3 милиона сирийци да напуснат домовете си.

Може ли Палмира да бъде разрушена?

В Канада арестуваха желаещи да се присъединят към "Ислямска държава"

Канадската полиция е арестувала 10 млади хора на летището в Монреал заради опит да се присъединят към джихадистката групировка "Ислямск...

И сирийското правителство, и сирийската опозиция призоваваха международната общност да обърне внимание на напредването на ИД в посока Палмира. Не само сраженията могат да повредят античните артефакти или руините. „Ислямска държава“ има дълга история с продажба на ценни фигури, артефакти и исторически документи, с които спонсорира терористичната си дейност. Древните градове и останки са в контраст с пуританския, фундаменталистки прочит на исляма, който има групировката. Една от главните й дейности е свързана с разрушаване на исторически места, които датират преди появата на исляма, считайки ги за част от езическото минало.

Групировки като ИД често посягат на историческото наследство. През 2013 година в Мали "Боко Харам" посегнаха на текстове, датиращи от XIII век, а в Афганистан през 2001 година пред погледа на света, талибаните взривиха две статуи на Буда от VI век.

Безпокойство предизвиква и вероятността за масови убийства в Палмира. Градът е дом на над 50 000 местни хора, които през вековете са съхранявали останките от древното селище. Не се знае каква ще бъде тяхната съдба. Новините от Палмира за последните 24 часа са нищожни – съществува затъмнение от падането на града в ръцете на ИД. Единственото, което се знае със сигурност засега е, че сирийската армия е направила опит да бомбардира града, но джихадистите са свалили един от самолетите. Всичко друго са слухове.

Има ли стратегическо значение падането на Палмира?

Освен античните руини, на територията на Палмира е разположен и затворът „Тадмор“. Името му е знаково за последните десетилетия, като режимът на Асад често затваряше там политически опоненти. През 80-те години на XX век затворът „Тадмор“ е място за масови екзекуции след бунта в град Хама срещу президента Хафез Асад, баща на сегашния президент. Не е ясно какво ще се случи със затворниците в „Тадмор“, дали ще бъдат пуснати от джихадистите или дали вече има избягали. В затвора се намират политически затворници, които са не само настроени срещу режима, но и срещу радикални групи.

Защо иракското правителство не прави достатъчно, за да спре "Ислямска държава"?

Рамади, един от най-важните градове в Ирак и административен център на най-голямата по територия иракска провинция, Ал Анбар, падна под...

На територията на Палмира се намира и газовото находище Шаер, както и военната база T4. През 2014 година имаше няколко опита за завземане на газовите находища в тази част на Сирия, включително две големи битки за находището Шаер. Атаката над града не е само символична, имайки предвид завземането на руините, но има и стратегическа цел – газовото находище Шаер е едно от големите в Сирия и е важно за правителствените сили. Също така, контролът върху Палмира отваря път и към столицата Дамаск.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари