Какво може да бъде участието на Германия в коалицията срещу "Ислямска държава"?

10893
Какво може да бъде участието на Германия в коалицията срещу "Ислямска държава"?
Снимка: Thinkstock

Франция се намира в състояние на война с радикалната групировка „Ислямска държава“ и разчита на помощта на ФРГ. Точно това ще припомни френският президент Франсоа Оланд на днешната среща с германския канцлер Ангела Меркел.

Преговорите с първата жена на поста канцлер в Берлин са само част от дипломатическия маратон на Франсоа Оланд, който след серията терористични атака във френската столица пое ролята на организатор на широка международна коалиция за борба с екстремистите в Близкия Изток от редиците на „Ислямска държава“. В понеделник той прие британския министър-председател Дейвид Камерън в Елисейския дворец; във вторник летя до Вашингтон, за да дискутира проблема с държавния глава на САЩ Барак Обама, а в четвъртък ще посети Владимир Путин в Кремъл. Великобритания, САЩ, Русия, но и самата Франция, са четири от петте постоянни членки на Съвета на сигурност на ООН. И четири държави, които могат гордо да се причислят към клуба на ядрените сили.

Германия на свой ред няма нито един от двата статуса. Въпреки това за Париж Берлин е незаменим съюзник в бъдещата антитерористична коалиция. Ако Германия се присъедини към Франция в борбата срещу „Ислямска държава“, този ход ще послужи като ясен сигнал и за другите държави-членки на Европейския съюз. Но какъв може да бъде германският принос?

Чл. 42 от Лисабонския договор

Франция стана първата в историята на Общността държава, която задейства чл. 42 от Лисабонския договор, съгласно който всички страни от ЕС са длъжни да окажат „всякаква военна помощ и поддръжка“ на партньор, който е жертва на военно нападение. Точно по този начин оцени Франсоа Оланд събитията от фаталния за Париж петък 13-ти.

Обама: Турция има право да се защитава, Анкара говори за два бомбардировачи-нарушители

"Турция има право да защитава своята територия и въздушното си пространство". Това заяви американският президент Барак Обама на съвмест...

Това положение от основополагащия за ЕС документ е сравнимо с чл. 5 от Североатлантическия договор, предвиждащ колективен отговор на агресия. Първият път, в който той е задействан, беше след кървавите атентати от 11 септември 2001 г.

Заемащият по това време поста на канцлер на ФРГ Герхард Шрьодер гарантира на американския президент „безкрайната солидарност“ на Германия, която по-късно беше изразена с участието на Бундесвера във военните действия на територията на Афганистан.

След трагедията в Париж Ангела Меркел се въздържа от подобни думи. Задграничните мисии на германската армия са възможни само с одобрението на Бундестага, и в Берлин са наясно, че депутатите в него не са готови да дадат мандат за изпращането на военнослужещи или пилоти на ФРГ в Сирия. Още повече, че ситуацията в близкоизточната държава е далеч по-оплетена, отколкото беше тази в Афганистан в края на 2001 г.

Индиректната помощ на Германия

Ето защо Берлин заяви готовността си да окаже индиректна военна помощ на Париж, облекчавайки френската армия на други фронтови линии, като например тази в Мали – страна, която заплашва да се превърне в новото средище за разпространяване на тероризма.

С руски знамена срещу исляма

Известно е, че движението "Пегида" е антиислямско и ксенофобско. Но знаете ли следното: че много от членовете му симпатизират на Путин...

В западноафриканската държава вече се намират около 200 представители на Бундесвера, които тази сутрин германският парламент реши да подкрепи с изпращането на още 650 военнослужещи. Остава открит въпросът за прехвърлянето на специални разузнавателни групи в северната част на Мали.

Германия снабдява с оръжие от арсенала на Бундесвера кюрдските опълченци, борещи се с джихадистите от „Ислямска държава“ в северната част на Ирак, а също ги обучава с военни инструктори как да водят успешна война. В ръцете на кюрдите вече са предадени противотанковите ракетни установки „Milan”, но Берлин е готов да увеличи доставките на оръжие и военно оборудване и да изпрати допълнителен брой инструктори.

Германия е наясно, че тези мерки няма да са достатъчни. Ако Съветът за сигурност на ООН даде зелена светлина на международна миротворческа мисия в Сирия, то – както се говори в германската столица – „картите ще бъдат раздадени наново“.

Ислямска държава няма да бъде унищожена от въздуха

В Канцеларията на канцлера, разположена на брега на река Шпрее, допускат, че ако това се случи, Германия няма да може да избегне непосредственото участие във военния конфликт, което ще бъде наложено в съответствие с международното право. „Тогава и Германия ще даде своя принос“, заяви министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен. Остава единствено въпросът под каква форма.

САЩ биха приветствали присъединяване на Русия към антитерористична коалиция

САЩ биха приветствали евентуално присъединяване на Русия към оглавената от тях антитерористична коалиция. Това потвърди говорителят на...

Председателят на външнополитическата комисия на Бундестага Норберт Рьонтген е на мнение, че „нашите изтребители „Tornado“ може да участват в поддръжка от въздуха“ на местните бойни подразделения, под които се има предвид не контингентите на западните държави, а групите на сирийската съпротива и отрядите на страната. Предшественикът на Рьонтген на този пост Рупрехт Поленц, който в момента ръководи Германското общество за изучаване на Източна Европа, също изключва възможността за участието на германски военнослужещи в наземни операции в Сирия и Ирак.

Но външнополитическият експерт на ХДС Карл-Гьорг Велман прогнозира, че „все някога“ въпросът ще опре до изпращането на западни сухопътни войски в Сирия, и участието на Бундесвера ще дойде на дневен ред. „Само бормардировачи и бомби не стигат“, убеден е християндемократът.

Германските военни служители са по-сдържани. Харалд Куят, бивш генерален инспектор в армията, не може да си представи ситуация – дори и при наличието на мандат на ООН, при която Германия ще вземе участие във военните действия срещу „Ислямска държава“. Въпросът опира не до възможностите на Бундесвера, а до уменията на федералния външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

„Ако няма политическа визия за това, какво ще последва в Сирия и Ирак след войната, то тази борба няма да бъде спечелена. Ето защо главната задача на Германия сега да помогне за изработването на политическо представителство там“, подчерта Харалд Куят.

Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com