Какво представлява и как работи "Ислямска държава"?

18132
Какво представлява и как работи "Ислямска държава"?

Как функционира една от най-големите терористични групировки в света, откъде идва финансирането й, какво мотивира членовете й да извършват масирани нападения и защо "Ислямска държава" е недостъпна и капсулована организация? На тези въпроси отговаря У. Дж. Дънлоп от Агенция "Франс прес".

Кой е ръководителят на "Ислямска държава"(ИД)?

Китай потвърди смъртта на свой гражданин, отвлечен от "Ислямска държава"

Китай потвърди смъртта на свой гражданин, отвлечен от "Ислямска държава". Президентът на Китай Си Дзинпин строго осъди убийството на к...

ИД се оглавява от Абу Бакр ал Багдади, който през юни 2014 г. се провъзгласи за "халиф" на завзетите територии в Сирия и Ирак.

Той играе съществена роля, но отговорностите за военните операции и административните дейности са разпределени между ръководители, базирани в Ракка и Мосул - места, смятани за бастиони на "Ислямска държава", съответно в Сирия и Ирак.

За да наричат формированието си на практика "държава", джихадистите създадоха редица административни институции, които служат за управление на различни услуги като на образованието, например.

"Багдади, изглежда, е първостепенна фигура при вземането на решения, но мисля, че местните ръководства се ползват с известна автономия", казва Айман ат Тамими, изследовател от американския мозъчен тръст "Близкоизточен форум", цитиран от Economic.bg.

Как се привличат членове в групировката?

Глобалният съюз против "Ислямска държава" започва да се оформя

Франция, Русия и САЩ преминаха от фазата на разговори за съвместни действия към по-трудната част на реалните съвместни операции. Това с...

"Ислямска държава" си служи с отлично развита пропагандна машина: производство на видеозаписи, множество снимки, изявления на лидери, свързани с действията на ИД. Посредством интернет, на света се показват брутални екзекуции, които се извършват публично. Това е един от механизмите за привличането на нови членове към групировката.

Голям брой от редовите и новите членове се грижат за разпространението на материалите в глобалната мрежа.

Важно е да се отбележи, че за операция, като тази в Париж, от първостепенно значение е да разполагаш с доверени агенти на място.

ИД "вероятно е предпочела да използва европейски бойци за нападенията в Париж, тъй като те поддържат връзки с радикалните и престъпните мрежи в страните си", казва Харлин Гамбир. "Тези мрежи помагат за осигуряване на оръжието и логистиката, необходими за осъществяване на операция като атентатите в Париж", твърди тя.

Как се финансира "Ислямска държава"?

Асад: Ердоган подкрепя "Ислямска държава"

Турция и президентът Реджеп Тайип Ердоган подкрепят терористите от „Ислямска държава" и „Джебхат ан-Нусра" (клон на „...

Експертите твърдят, че източниците на финансиране на групировката са няколко.

На контролираната от ИД територия в Ирак и Сирия, местното население е подлагано на рекет и непосилни данъци. ИД се занимава с контрабанда на петрол, на антични предмети, както и с откупи за освобождаване на заложници.

Според разследване на "Файненшъл таймс", само от контрабандата на петрол, ИД си докарва приход от по 1,5 милиона долара на ден при средна цена от 45 долара на барел.

Операциите извън споменатите територии обаче се финансират отделно, макар че и те спокойно могат да разчитат на приходите от контрола над части от Ирак и Сирия.

ИД функционира различно от "Ал Каида", подчертава Матю Левит, бивш висш служител в американското министерство на финансите, който сега работи за Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Това се дължи на възможността ИД да поставя под зависимост отделни части, да изнудва и търгува - общо взето с каквото е налично.

В Истанбул арестуваха членове на "Ислямска държава"

Турската полиция е задържала осем души, които са заподозряни, че са членове на „Ислямска държава“. Те са били арестувани на...

Откъде идват нарежданията за атаките?

Все още няма реални доказателства, че висшите лидери на групировката са издали нареждане за атентатите в Париж от 13 ноември, макар че безспорно сигурно е, че Багдади взима повечето от стратегическите решения.

"До момента нямаме никакви доказателства, че атаките в Париж са били разпоредени от най-висшето ръководство на "Ислямска държава", казва Тамими. "Операциите вероятно са осъществени от командири по заповед на Багдади", подчертава на свой ред Харлин Гамбир от Института за изследване на войната.

Агенти, свързани с ИД, се "опитаха да атакуват Европа на няколко пъти тази година. Просто атентатите в Париж бяха по-скоро успешно, а не толкова уникално събитие, изискващо специално разрешение от Багдади", казва тя.

..И колко струват те?

"Анонимните" обявиха война на "Ислямска държава"

Хакерската мрежа „Анонимните“ реагира след атентатите в Париж с видео, което разпространи в редица профили в „Ютюб&ld...

Цената, разбира се, зависи от броя на участниците и мащабността на планираните нападения. Във всеки случай експертите посочват, че справянето с последиците от каквото и да било нападение на ИД струва много повече от съответната атака.

"Не става дума за огромни суми. Тези неща не са скъпи", твърди Матю Левит. Организирането на атентатите в Париж може би е струвало по-малко от 50 000 долара, зависи от броя на участвалите лица, отбелязва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com