Какво ще стане с Каталуния?

9538
Какво ще стане с Каталуния?
Снимка: Getty Images / Guliver

В понеделник, 9 ноември, парламентът на испанската автономна област Каталуния прие резолюция за началото на процес на отделянето й от Испания, утвърждавайки „пътна карта“ за постигането на независимост от централните власти в Мадрид. Регионалното правителство призова Испания, ЕС и международната общност да признаят решението на местните власти.

За този документ гласуваха 72 от 135 депутати, против се изказаха 63. Съгласно текста му, в продължение на 18-месечен период Каталуния трябва да излезе от състава на Испанското кралство и да се превърне в независима република. В рамките на срока трябва да бъдат създадени всички структури на новата държава, а също и да бъде приета конституция.

Каталуния прие резолюцията за независимост

Парламентът на испанската провинция Каталуния прие резолюция, насочена към създаване на независима република през 2017 година. Така офи...

Поддръжниците на каталунската независимост твърдят, че само тази стъпка ще осигури на региона по-нататъшен прогрес и просперитет. Противниците пък се позовават на испанския основен закон, който утвърждава националното единство и не допуска разделянето на държавата. Правителството в Мадрид е категорично, че няма да се съгласи с разпадането на Испания. Това провокира независими експерти да изразят загриженост за сложната ситуация в иберийската страна.

Каталунската „пътна карта на независимостта“

Т.нар. „пътна карта на независимостта“ предвижда въвеждането на всички структури, намиращи се под управлението на испанската държава, в каталунската администрация, поясняват от барселонския Център за социално-политически изследвания. Или казано с думите на доктора по юридически науки Жорди Филио, „пътната карта“ чертае „поетапното придвижване към суверенитет“. В подкрепа на тезата му влизат плановете за разработването на закони за преход на системата за събиране на данъци под юрисдикцията на все още автономната испанска област. Тези мерки ще важат и за социалното застраховане и системата за пенсионно осигуряване.

„Привържениците на каталунската независимост желаят възможно най-скоро да започнат да се разпореждат самостоятелно с финансовите ресурси на региона. Това - според тях - ще допринесе за по-бързото придвижване по пътя на независимостта“, обяснява барселонският експерт. Следващият етап ще бъде провеждането на избори и приемане на конституция.

Властите в Мадрид не посрещнаха добре идеята

Испания: В Каталуния тече мащабен метеж

Действията на правителството на Каталуния не са нищо друго, освен метеж, заяви външният министър на Испания. "В Каталуния тече маща...

Испанските власти в Мадрид са категорични, че Каталуния няма право да се отделя от националната държава, и няма да допуснат излизането на автономната област от състава на кралството. „Основният аргумент: конституцията на Испания не предвижда подобна стъпка“, напомня професорът по политология от Мадридския университет Енрике Гарсия. Освен това, по неговите думи, подобен изход „противоречи на волята на повечето испанци, включително и каталонци, които желаят запазването на единството“.

В столицата може да се опрат на чл. 155 от Основния закон на Кралство Испания, според който ако някоя от автономните области наруши Конституцията, Мадрид има право да отстрани регионалните власти и да въведе направо управление от центъра. На практика това означава каталонският парламент да бъде лишен от правомощията си за самоуправление.

Това е най-крайният сценарий, по който засега испанското правителство в Мадрид не желае да играе. Централните власти ще се ограничат единствено в обжалване на приетата резолюция в Конституционния съд, но е „лесно да бъде предвидено решението в полза на централното правителство, тъй като каталонците нарушиха ключовото положение за неделимост на държавата, залегнало в Основния закон“.

Сложната ситуация около Каталуния

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой определи каталунската „пътна карта за независимост“ като „неприемлива“. Той реагира почти мигновено след заседанието на регионалния парламент, и увери, че ще се обърне към Конституционния съд на страната. В случай, че местните власти не се подчинят на решението му, Мадрид ще прибегне „към други законни мерки“, включително и споменатия чл. 155 от Основния закон.

Повечето каталунци против отцепването от Испания

Ново социологическо проучване показва, че мнозинството от хората в испанския североизточен регион Каталуния отхвърля предложението на с...

Според професор Енрике Гарсия ситуацията „предизвиква крайно безпокойство“. Поради тази причина „сепаратистите са напреднали много в своите планове, а правителството на Испания засега се ограничава само с предупреждения. Политическите и социално-икономически последици от развитието на ситуацията са непредсказуеми и изцяло негативни“, категоричен бе политологът.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари