Кой ще поведе коалицията срещу "Ислямска държава"?

9044
Кой ще поведе коалицията срещу "Ислямска държава"?

Парижкият петък 13-ти разпали въображението на мнозина - и особено в медийното пространство. Серията терористични нападения във френската столица не са Трета световна война; те не са и 11 септември за Европа, нито дори "сблъсък на цивилизациите" по смисъла, вложен от политолога Самюел Хънтингтън. И на този етап съвсем не е сигурно, че ще предизвикат съдбовен обрат в политиката на европейските държави.

Заплахата от тероризъм пълзи към Европа

Гръцки мюсюлманин е задържан заради съмнения, че се е присъединил към "Ислямска държава"

Гръцки мюсюлманин беше заловен от турските власти заради предположения, че се е присъединил към "Ислямска държава" (ИД), предаде БН...

Но случилото се в Париж поставя началото на нова, опасна фаза на ислямския терор, която бележи пренасянето му от Близкия Изток в европейските градове. До този момент Западът гледаше на „Ислямска държава“ като движение, чието проявление на Стария континент се реализираше откъслечно чрез „вълци-единаци“. Но разследването на терористичните атентати във френската столица показва по недвусмислен начин, че екстремистите са приложили забележителни тактически умения и внимателно планирана „хореография“ на атаките, които отнеха живота на 129 невинни граждани. И то само ден, след като американският президент Барак Обама побърза да отпразнува „ограничаването“ на обсега на действие на екстремистите.

Предупреждения от всички посоки

Факт е, че заплахите от тероризъм в Европа стават все по-осезаеми в последните дни, когато в редица държави на континента се появиха сигнали за мними или реални атентати, подготвяни от близкоизточните екстремисти. Затворени летища и железпътни гари, принудително приземени самолети и отмяна на редица спортни и културни събития: макар да отрича, Европа е уплашена.

И страховете й имат основания. Директорът на ЦРУ Джон Бренан е предупредил неведнъж за възможностите за атаки, които надвисват – както в Париж, така и в други емблематични за Европа центрове. Ако се доверим на ислямистката пропаганда, целта е „унищожението на сивата зона“: тази между Доброто и Злото, Халифата и неверниците. Затова мюсюлманите в Европа трябва да се радикализират и да проправят пътя на „истинната вяра“.

В този сценарий няма абсурд. Лозунгът на европейските националисти „Ние срещу тях“ само допринася за попълването на редиците на екстремистите. Крайно време е привържениците на Хънтингтън да осъзнаят, че проблемът не се корени в „сблъсъка на цивилизациите“, а в „цивилизацията на войната“, при която малки групи от обществото тероризират всички останали. И това е конфликт, който протича във вътрешността на исляма, а не между него и другите религии.

54% от германците искат участие във военни действия срещу ИД

Представително проучване на телевизионния канал N24 показва, че 54% от германските граждани одобряват присъединяването на страната им в...

Кой ще бъде лидер в битката?

За всички е ясно, че настъпва момент да бъде наложен доминиращ лидер в борбата срещу радикалната групировка "Ислямска държава". Политическите условия за подобна стъпка са налице. САЩ, Европа, Русия, Иран, Турция и държавите от Персийския залив - всички са готови да се бият срещу радикалната групировка. Но тази неясна коалиция се нуждае от авторитета и властта на някой, който да поеме лидерството. Тази роля обаче няма да бъде изиграна от САЩ на Обама.

От своя страна европейците пристъпват предпазливо, и точно както и Съединените американски щати, не желаят да изпращат сухопътни войски в Близкия Изток. Русия и Иран действат в насока защита на интересите на Башар Асад, а шансовете сунитските армии на Саудитска Арабия да донесат успокоение в региона са толкова големи, колкото и тези за мир между Израел и Палестина.

При така очерталата се ситуация Европейският съюз трябва да действа, при това вероятно в съюз с Русия. Защото не бива да забравяме, че "Ислямска държава" е временно състояние, което обхваща Мосул и Ракка, с уязвима логистика и администрация. Радикалната групировка едва ли ще бъде победена само с бомбардировки и без участието на специални сили, но все още въпросът за въвеждането на сухопътни войски срещу екстремистите не среща голяма подкрепа - особено сред европейците. Това обаче трябва да се промени.

„Ислямска държава“ мечтае и се бори за апокалипсис от опорните си точки в Сирия и Ирак. Но Западът разполага със средства – вероятно в съюз с Русия – да пресече възможностите им да реализират тази мечта. И това може да стане без призрака на Трета световна война.

Откъде идват парите на "Ислямска държава"

Светът знае как да спре "Ислямска държава": като пресуши финансовите й източници. Но как точно трябва да стане това? А и откъде идват ...

Die Zeit

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари