Кой ще спре екстремистите в Русия?

11224
Кой ще спре екстремистите в Русия?
Снимка: Gettyimages

Мюсюлманите в Русия са разгневени от решението на Владимир Путин да окаже военна подкрепа на режима на Асад, възприеман от тях като по-голяма заплаха дори и от радикалната групировка "Ислямска държава". В тази деликатна ситуация огромната Руска федерация може да се окаже новата мишена на ислямисткия екстремизъм.

Едва две седмици след началото на руската интервенция в сирийския конфликт в столицата Москва беше осуетен (предполагаем) опит за терористичен акт. Според официалната версия на Кремъл целта на атентаторите е била да принудят Кремъл да се изтегли от Сирия. Атмосферата в многомилионния столичен град обаче остана спокойна: заплахата от тероризъм беше сякаш толкова предвидима, че мнозина възприеха като инсценировка действията на тайните служби - ясен знак за доверието, което руснаците имат във властта, която ги управлява. Има индикации обаче, че този инцидент може да се окаже върха на айсберга.

Жертви и разселвания на фона на продължаващи руски въздушни удари в Сирия

Руските въздушни удари в подкрепа на наземните офанзиви на сирийския режим в предградията в Източна Гута в Дамаск, продължават за поред...

Религиозната окраска на конфликта в Сирия

"За много мюсюлмани Башар Асад е много по-лош от "Ислямска държава", въпреки че те също са престъпници", коментира Али Чарански, ислямски активист, който е в близки контакти с вярващите мюсюлмани в Русия. "Путин направи голяма грешка като се намеси там. Разбира се, някои хора вярват на пропагандата по телевизията, но в момента за повечето сунити Асад е най-големия враг", обясни Чарански.

И докато мюсюлманският свят гледа на войната в Сирия и като на религиозен сблъсък, управляващите в Русия гласно обявиха, че "в Кремъл не правим разлика между сунити и шиити". Но такава има и тя дава допълнителна окраска на близкоизточния конфликт, който прокара ясна разделителна линия между мюсюлманските общности в Русия.

Тук на помощ идва и чеченският лидер Рамзан Кадиров, който увери, руските въздушни удари нямат нищо общо с вътрешните мюсюлмански конфликти. Такова мнение изрази и председателят на руския Съвет на мюфтиите Равил Гайнетдин, който призова изрично намесата на Москва в Сирия да не бъде утежнявана допълнително с религиозни възгледи.

Официалният съюз между Путин и мюфтиите

САЩ и Русия се договориха за избягване на инциденти в небето над Сирия

Русия и САЩ подписаха договореност, която има за цел да предотврати инциденти между самолетите на двете страни в сирийското небе, съобщ...

Държавната власт в Русия е признала 81 от общо 82 мюфтии в страната. Но хармонията е само на повърхността. Едва двама от религиозните водачи на мюсюлманската общност са издали фетва срещу "Ислямска държава", а експерти от тяхното обкръжение призовават открито за сближаване с ислямистките групировки в Сирия. Негативното мнение на руските мюсюлмани по отношение на Асад ги дистанцира от правителствената линия на Москва.

И все пак руските власти се стремят да постигнат умерени отношения с мюсюлманите, и дори се опитаха да укрепят позициите им в обществото. Съвсем наскоро в Москва беше открита най-голямата джамия в страната, с 80-метрови минарета и капацитет за 10 хиляди богомолци. Но тази витрина на религиозната толерантност и многообразие показва само част от реалността.

Наистина, последната терористична атака в Русия с ислямистки фон беше преди три години, но сблъсъците между силите на реда и екстремисти от републики като Дагестан попълват ежегодно статистиката с десетки загинали служители на Москва.

Радикализация чрез контакти с "Ислямска държава"

"Може и да звучи абсурдно, но възходът на "Ислямска държава" внесе малко спокойствие у дома", заяви изследователят на исляма Раис Сюлейманов. Обяснението - "защото много екстремисти напуснаха страната". Част от тях - според Сюлейманов около три хиляди - все още се намират някъде в обширната руска територия. Около 100-150 фундаменталисти не биха се поколебали да използват оръжие, твърди религиозният учен. "Колкото по-дълго Русия остане в Сирия, толкова по-вероятна е радикализацията в тези среди, и толкова по-вероятно е извършването на терористичен атентат", предупреди Сюлейманов.

Русия е почти готова със строежа на голяма военна база в Арктика

Руското министерство на отбраната съобщи, че Москва е почти готова със строежа на голяма военна база в северните части на Арктика, в ко...

Ключова в ситуацията е подкрепата, която Москва ще демонстрира по отношение на мюсюлманското си малцинство. "Ако няма авторитет за вярващите, то никой няма да бъде в състояние да спре екстремистите в собствените си редици", алармира Чарански.

Die Zeit

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари