Меркел получи нов ултиматум

4503
Меркел получи нов ултиматум
Снимка: Gettyimages.com

Бившият председател на партия "Християнсоциален съюз" (ХСС) и бивш премиер на Бавария Едмунд Щойбер постави ултиматум на германския канцлер Ангела Меркел, като изиска до края на март да се намали количеството бежанци в страната. Той е изказал изискванията си в интервю за в. Suededeutsche Zeitung, пише РИА Новости.

"Ангела Меркел трябва да измени своята позиция, в противен случай катастрофални последствия очакват Германия и Европа", казва той. Щойбер призовава канцлера окончателно да затвори границата с Австрия за бежанци. По думите му това е "единственият начин" да убеди другите европейски страни в това, че проблемът с мигрантите трябва да се решава със съвместни усилия.

Бежанците в Германия вече надхвърлят 1,1 млн. души

Германия е приела 1,1 млн. бежанци тази година, което представлява най-големия им брой до сега и е близо пет пъти над миналогодишната...

Едноличните действия на Меркел по този въпрос са довели до "сериозен разлом" в Европа, добавя Щойбер. Партия ХСС, по думите му, ще направи всичко, за да постигне изменение на курса на "сестринската" партия "Християндемократичен съюз" (ХДС), дори ако Меркел, явявайки се лидер, бъде против.

Немските медии констатират, че натискът над Меркел се усилва, включително и сред колегите ѝ по управляваща фракция. По-рано подобен ултиматум срещу федералния канцлер е изказвал сегашният баварски премиер Хорст Зеехофер. Ако в рамките на две седмици на немската граница не бъдат възстановени "определени законодателни отношения", той възнамерява да се обърне към съда.

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел също е заявявал необходимост да се снижи количеството бежанци, пребиваващи в страната. За защита на границите е заявявал и финансовият министър Волфганг Шойбле, предложил проблемът с мигрантите да се реши чрез повишаване на цените на бензина на територията на Евросъюза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари