Мюнхен - Москва: В духа на старата дружба

7205
Мюнхен - Москва: В духа на старата дружба
Снимка: Gettyimages

За германските си посетители руският президент Владимир Путин винаги показва най-очарователната си страна. В двора на Кремъл той спретва истински парад на суетата: исторически униформи, саби и коне, последвани от бляскав вечерен прием в личната му резиденция. Гостът, който Путин нарича свой „приятел“, е видимо доволен.

Годината беше 2007 г., а избраникът – Едмунд Щойбер: политикът, който малко след визитата си в Москва пое поста министър-председател на най-голямата германска провинция – Бавария.

Китай и Русия разтревожени от намерението на Пхенян да изстреля сателит

Китай изрази сериозно безпокойство, след като Северна Корея обяви намерението си скоро да изстреля ракета-носител със сателит и призова...

Днес сякаш връзката Москва-Мюнхен отново стана сърдечна: баварският министър-председател Хорст Зеехофер (ХСС) пристига на двудневно посещение в руската столица - визита, която предизвика напрежение в Берлин. И за да не бъдат поставяни под съмнение добрите му намерения, в Москва Зеехофер ще бъде придружен от стария приятел на Путин – Едмунд Щойбер, който – както признава – сам е организирал днешната среща на баварския министър-председател с руския президент.

Когато пристигне в Москва, Зеехофер го очаква стегнат график: преговори със столичния кмет, двама министри и разбира се – държавният глава на Руската федерация, и всичко това за по-малко от 48 часа. Въпросът е за какво са всички тези усилия? Защото диалогът в тези трудни времена е от изключително значение, би казал Зеехофер. Но по-конкретният отговор автоматично хвърля вина върху лидера на германския Християн-социален съюз.

Защото годината отдавна не е 2007 г., а ситуацията е коренно различна. От партньор на Запада Путин се превърна в противник. Правителството в Москва е подложено на силен натиск – включително и санкционен – заради бавното изпълнение на Минските споразумения. В международен план обаче това не е единственият проблем на Кремъл. Само преди по-малко от две седмици британски съдия обвини руския лидер за убийството на кремълския критик Александър Литвиненко. В Германия пък гръмна „Случаят Лиза“, при който Москва обвини Берлин в прикриване на изнасилване на 13-годишното момиче с руски произход. Всички тези обстоятелства правят посещението на баварския лидер в Русия изключително трудно и деликатно. А с конфликта между Зеехофер и Меркел изглежда, че Берлин си е спечели още един враг - при това в собствената си страна. Ще има ли съюз Мюнхен-Москва?

Германската външна политика се прави в Берлин, не в Мюнхен

Въпреки смущението, което визитата на Хорст Зеехофер в Москва предизвика сред редиците на германския политически елит, едва ли има необходимост от излишно нагнетяване на и без това сложната ситуация в германската столица. "Външната политика на Германия се прави в Берлин, не в Мюнхен", категоричен е експертът по международни отношения от ГСДП Нилс Анен. Не толкова спокойни са в редиците на ХДС. "Надявам се, че пътуването му няма да бъде успешно", заяви специалистът по външна политика Родерих Кизеветер. Но Зеехофер, който вече е посещавал с работна визита Москва, остава дистанциран от изразените възражения от страната на канцлера Меркел и Федералното министерство на външните работи. Лидерът на ХСС припомни, че отношенията между Бавария и Русия са традиционно добри.

В Русия искат да наложат вечерен час за децата

Московската областна Дума е разработила законопроект, който предлага да се въведе вечерен за децата на федерално ниво, както и да се ус...

И макар все още да не са известни темите, които ще бъдат дискутирани от Путин и Зеехофер, то със сигурност е ясно кои ще бъдат проблемите, които няма да бъдат засегнати.

• Конфликтът в Източна Украйна. Канцлерът Ангела Меркел не вижда никаква възможност за компромис и отмяна на санкционния режим, наложен от държавите от Европейския съюз на Москва. Тъкмо обратното: те бяха продължени за срок от още шест месеца. Лидерът на ХСС многократно е поставял под въпрос ефективността им и изрази загриженост за щетите, които понася баварската икономика.

• „Случаят Лиза“ Руското външно министерство обвини германските власти в прикриване на изнасилване на 13-годишно момиче с руски корени. Медиите в страната упорито разпространяват информация за мигранти, замесени в престъплението. Но разследването на берлинската полиция показва друго, а именно – престъпление, което всъщност…не е извършено.

• Гражданската война в Сирия И по-специално ролята на Владимир Путин в конфликта в близкоизточната държава. Кремъл продължава да стои убедително зад гърба на сирийския диктатор Башар Асад: подкрепа, която предизвиква резерви сред правителствата на голяма част от европейските държави.

Всички тези проблеми, които занимават политическите умове в Берлин, няма да бъдат обсъдени в рамките на посещението на баварският министър-председател в Москва. Защото само един умел дипломат – при това с пост на външен министър, би бил компетентен да води преговори по тези проблеми. Нещо, което Хорст Зеехофер не е.

САЩ планира да увеличи четворно военните си разходи за Европа

САЩ възнамеряват през 2017 г. да увеличат с четири пъти военните си разходи в Европа - от сегашните 789 милиона до 3,4 милиарда долара ...

Der Spiegel

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари