На кого не му провървя с Путин: На Русия или на света?

20144
На кого не му провървя с Путин: На Русия или на света?
Снимка: Gettyimages

На кого не му провървя повече с Путин- на Русия или на света? Събуди ли Путин фантомната тъга по авторитаризма у руснаците? Защо Западът е готов да се отнесе със снизхождение към Кремъл? 15-годишната епоха на Путин в интервю за радио "Свобода", обсъдиха бившият съветник на Роналд Рейгън Ричард Пайпс, бившият съветник на американското посолство в Москва Томас Греъм, американският публицист Дейвид Сатър и Борис Кузнецов - руски адвокат, получил политическо убежище в САЩ.

На 7 май 2015 година се навърши 15 години от встъпването в длъжност на Владимир Путин. За тези години Путин превърна Русия в очите на западните страни от съюзник в противник. Лекотата, с която руският президент върна към живота фантомната тъга по авторитаризма в руското общество, е тъжен символ на тази епоха, смята историкът Ричард Пайпс, съветник на президента Роналд Рейгън. Ето как той оценява последните 15 години в Русия:

Путин цели раздор в ЕС, иска подкрепата на лидери, но едва ли се нуждае от Симеон II

Една от основните цели на Путин и в тактически, и в стратегически план е да се всее раздор сред държавите членки на ЕС и да се възпрепя...

 - Моето усещане е, че не това трябваше на Русия. Тя имаше нужда от лидер, който да не си поставя за цел превръщането на страната в т.нар. „велика държава“, от гледна точка на военния потенциал, не хвърля сили в създаването на „империя“, а се беше заел с вътрешни реформи и би се опитал да подобри страната отвътре.

Путин не прави това. Той е авторитарен ръководител в традиционен руски стил, който за времето на своето управление хвърли страната в миналото, превърна я в авторитарна държава, където законите почти нищо не значат. Всъщност страната се нужда е от икономически, социални и съдебни реформи, а той не го прави.

Какво я очаква Русия, ако това управление продължи от 5-10 години?

- Мисля, че Русия ще се окаже в голяма беда. Това не означава колапс на страната, но ако се случи икономическа катастрофа, което е възможно, то последиците от подобни събития много трудно може да се предскажат. Не смятам, че е възможно Русия да се разпадне, но политическата и икономическата катастрофи са възможни. Ако икономическата ситуация се влоши значително може да започнат вълнение, акции на неподчинение, дезинтеграция на обществото, както се случи през 1917 година.

Путин разбра, че руснаците подкрепят авторитаризма. Според анкетите повечето от тях възприемат демокрацията като мошеничество, което отслабва държавата. Те искат силен лидер, но не искат демокрация.

Втората световна война: Кой пренаписва историята?

В навечерието на 70-та годишнина от края на Втората световна война шефът на администрацията на руския президент Сергей Иванов изрази за...

Т.е. Западът се е заблуждавал, хранейки надежда за демократичното развитие на Русия?

- Боя се, че е така. И в обозримото бъдеще Русия ще остане авторитарна държава със силен лидер, който ще прави това, което счита за правилно, независимо от демократичните принципи и закони.

Как мислите, че западните страни ще отговорят на това?

- Това ще предизвика напрежение в отношенията между Запада и Русия, но отношенията с Москва загубиха предишната си значимост. Западните столиците повече се грижат за отношенията си с близкоизточните страни и Китай. Русия, обаче, няма къде да отиде и това ще бъде повод за непрекъснати търкания.

Ще успее ли Путин да запази властта си?

Защо Гърция прави грешка, гледайки към Русия

В началото на април премиерът на Гърция Алексис Ципрас посети Москва. Той и руският президент трябваше да обсъдят не малко въпроси: две...

- Може да се предположи, че в случай на провеждането на честни президентски избори той би могъл да загуби властта, но честни избори в Русия са малко вероятни.

Борис Кузнецов, какъв термин бихте използвали за последните 15 години от развитието на Русия?

— Бих го нарекъл "задънената улица на Путин". На него му провървя, цялото икономическо развитие на Русия се основаваше на цените на петрола. Освен това в самото начало на управлението му се наблюдаваха редица моменти, маркиращи вътрешната му и външната политика. Първият – това е лъжа на държавно ниво, закриването на медии, тяхното пълно подчинение на държавата. Това е организираната от Путин система на избори, където изборите като такива отсъстват. Това е липсата на смяната на властта. И всичко това завърши в превръщането на Русия на държава-агресор.

Дейвид Сатър, как бихте определили епохата на Путин?

- Промяната в конюнктурата, в пазара на енергоносители е голям късмет за Путин. Това създаде условия, където той може да укрепи държавата, да създаде административен механизъм. Но Путин нямаше никакво желание да организира този механизъм на базата на закона. Затова поведението и практиката на бандитите и корумпираните бизнесмени станаха норма за поведение в държавните структури. Затова самите чиновници станаха най-големите бандити. Путин създаде една КГБ държава, където беззаконието от времето на Елцин стана политика на държавния апарат.

Съветник на Путин: Санкциите ни обединяват и вдигат рейтинга на президента

Един от съветниците на Владимир Путин - Владимир Якунин, коментира ситуацията в света и Русия в интервю пред френското издание  Fi...

Борис Кузнецов, как мислите – на Русия ли не ѝ провървя с Путин или който и да беше дошъл на власт щеше да се случи същото?

- Преди време Березовски каза: „Дайте ми медии и след два месеца ще стана президент на Руската Федерация. Трябва да се има предвид, че в продължение на 15 години от Първи канал и други централни телевизии в ума на руснаците се втълпява, че животът е прекрасен, а Путин е велик лидер и човек. Русия имаше шанс с хора като Шумейко и Борис Немцов. Най-голямата грешка на Елцин бе, че избра Путин за свой приемник. Личните качества на Путин имат решаващо влияние върху външната политика на Русия. Путин започна с лъжа, първата от която бе ситуацията с подводницата „Курск“. Тогава се провеждаха най-мащабните военно-морски учения, той не се вслуша в ръководството на Северния флот, не вникна в същността на ученията, които бяха проведени с груби нарушения на устава, инструкциите, заповедите и т.н. Това стана причина за гибелта на Курск. В морето беше пуснат неподготвен кораб, а през това време Путин е в отпуска.

Том Греъм, в своите статии Вие призовавате да се съобразяваме с интересите на Русия, да не ѝ се оказва натиск. Как според Вас ще се разреши този дуализъм в подхода на Запада към Москва?

— Мисля, че най-после разбрахме, че не може да променим Русия. Ако се случат някакви големи промени, то това преди всичко е работа на руснаците. Путинска Русия или всяка друга Русия е факт, с който трябва да се съобразяваме. Русия има своите интереси и тя не се различава от останалите големи държави, като Китай и Индия. Винаги съм смятал, че трябва да се отчитат интересите на Русия, трябва да се осъзнават дълбоко и собствените интереси. В крайна сметка ако има някаква стабилност и равновесие в света, трябва да се намери баланс с Русия, Индия, ЕС, Япония и другите важни държави.

Борис Кузнецов, в каква посока се движи Русия от епохата на Путин?

Полска журналистика нарече директора на ФБР лъжец - заради Холокоста

Директорът на ФБР Джеймс Коми написа в статия във в. Washington Post, с която вдигна градуса - нацистките убийци са имали съучастници-п...

- Преди критикуваха Елцин, той наистина допусна много грешки, но според мен тогава Русия се движеше напред. Сега тя върви назад в посока СССР, при това към лошия вариант на СССР.

Дейвид Сатър, накъде отива Русия?

- Смятам, че Русия се движи напред в неправилна посока. Това за съжаление ще приключи със системна криза. Ние не знаем кога ще се случи, но не може да бъде избегнато, освен ако руското население не се освободи, но засега това е нещо непредсказуемо. След разпада на СССР Русия тръгна в грешната посока и това се засилва. Но те имаха всички възможности да тръгнат в друга посока, ще имат тази възможност и в бъдеще. Руснаците имат различни традиции и те са напълно способни да се освободят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари