Неизвестност след свалянето на португалското правителство

6104
Неизвестност след свалянето на португалското правителство

След свалянето на дясното правителство в Португалия във вторник президентът на страната Анибал Каваку Силва трябва да реши дали ще даде на лидера на Социалистическата партия Антониу Коста мандат за формирането на нов кабинет въпреки явната неустойчивост на безпрецедентното обединение на левицата.

Според португалския политолог Пинту най-вероятният сценарий е държавният глава да номинира Коста за премиер, но това ще зависи и от споразумението между левите партии, което ще му бъде представено.

Новото португалско правителство изкара по-малко от половин месец

В Португалия лявата коалиция свали дясноцентристкото правителство, сформирано само преди 11 дни. Така страната установи рекорд за най-к...

Президентът консерватор, който никога не е крил нежеланието си да назначи правителство, подкрепено от левите „антиевропейски“ и „анти НАТО“ партии, може да поиска от Коста допълнителни гаранции за стабилността на страната.

Португалската левица, която се обедини за първи път за 40-те години демокрация в страната, във вторник предизвика падането на правителството на малцинството на премиера Педро Пасуш Коелю, „за да сложи край на икономиите“. Президентът Каваку Силва обаче може да назначи и дясно служебно правителство да управлява страната до свикването на нови избори – хипотеза, в която Коелю не вярва.

При всички случаи парламентът не може да бъде разпуснат в първите 6 месеца от мандата си, което ще отложи свикването на избори. Трите отделни споразумения, които бяха сключени от левите партии, „позволяват формирането на стабилно правителство за цял мандат“, заяви Коста във вторник веднага след единодушния вот на левицата. „Не вярвам в единството на това ново мнозинство, както и народът между другото“, реагира Коелю, като обвини Коста, че действа „от амбиция за власт“.

Споразумения с минимално съгласие

Въпреки непопулярната политика на бюджетни икономии от 2011 година насам Коелю бе преизбран начело на правителство, като спечели изборите на 4 октомври, но изгуби абсолютното си мнозинство. Като се възправи срещу политиката на икономии, бившият кмет на Лисабон Коста спечели подкрепата на Комунистическата партия, Зелените и Левия блок, който е близък до управляващата в Гърция „Сириза“. Така бе създаден невиждан за 40-те години португалска демокрация алианс.

Молете се за Португалия!

Икономистите сипят похвали за Португалия. Страната показвала, че който радикално пести и реформира, неизбежно излиза „на чисто&r...

Трите документа, които бяха подписани във вторник, обаче са сключени с минимално съгласие. Те не гарантират одобрението на бюджета, който е необходим за управлението на страната, а нито една от партиите от антилибералната левица не поиска да влезе в социалистическо правителство. Те не споменават и за европейските ангажименти на Португалия, което е една от спънките между еврофилската Социалистическа партия и нейните партньори, които обикновено критикуват Брюксел. В европейската столица обаче отказват да сравняват ситуацията в Португалия с тази в Гърция, а Партията на европейските социалисти призова португалския президент да назначи Коста за премиер, като заяви, че „след 4 години на икономии е време да се даде шанс на прогресивно правителство“.

Предсрочни избори?

Антониу Коста заяви, че „Португалия ще спази европейските си ангажименти“, и не спира да уверява в сериозността на икономическата си програма, която предвижда дефицитът да достигне желаните 2,8% още през 2016 година. Въпреки това, „поради липса на икономическо чудо социалистите трябва да изберат между обещанията към португалците и международните ангажименти“, предупреждава преподавателят по икономика Жоао Дуке. Възможността за предсрочни избори, които не може да се проведат преди юни, не излиза от главите на португалците. Тази възможност обаче зависи от бъдещия президент, чието избиране предстои през януари.

В очакване на следващите събития, десницата се подготвя да премине в опозиция и е решена да не пропусне нито една грешна стъпка на Коста. „Ако не ме оставите да защитавам Португалия в правителството, ще се боря в парламента“, предупреди Пасуш Коелю. Запитан за възможността за вот на недоверие от страна на някоя от левите радикални партии, Антониу Коста призна, че „ако това се случи, би било равносилно на молба за развод“. „Това би било краят на нашия съюз, краят на правителството“, посочи Коста.

АФП

Португалия: "Чернилките да бъдат разстреляни!"

Бежанците да бъдат разстреляни, пенсионерите - също, а болните от СПИН да бъдат изколени - университетски професор от град Порто от го...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари