Несигурност в гръцката коалиция

6886
Несигурност в гръцката коалиция
Снимка: Gettyimages

Мнозинството на гръцкия премиер Алексис Ципрас изглежда все по-слабо с наближаването на решителния момент за пенсионната реформа, която ще тества решителността му да наложи болезнени мерки, за да удовлетвори изискванията на международните кредитори.

Коалицията от лявата партия на премиера „Сириза“ и дясната националистка партия „Независими гърци“ има мнозинство от едва 3 места в парламента, а проевропейските опозиционни партии, които гласуваха за последната спасителна програма, сега отказват да помагат по деликатния въпрос за пенсионната реформа.

Ципрас призна, че Гърция се е забавила с реакцията си на бежанската криза

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас призна, че страната му се е забавила с реакцията относно мигрантската криза, предаде AFP.  В о...

Реформата, която следващата година трябва да генерира спестявания от 1% от БВП, или 1,8 милиарда евро, е най-чувствителната тема сред редицата промени, които еврозоната и МВФ искат в замяна на помощта в размер на 85 милиарда евро, отпусната за Гърция в рамките на третия помощен план от 2010 година насам. Профсъюзите проведоха 24-часова стачка срещу намаляването на пенсиите, а Ципрас обеща да няма повсеместно орязване на надбавките за пенсионерите. Той уверява, че повечето от икономиите ще бъдат направени чрез загърбването на ранното пенсиониране, за което бе гласуван закон миналия месец, като по този начин правителството трябва да намери само още 600 милиона евро.

„Трябва да има начин да намерим тези 600 милиона евро. Това не са 6 милиарда, а 600 милиона“, подчерта той в телевизионно интервю, след като неговите критици заявиха, че ще му бъде трудно да избегне ново орязване на пенсиите. Вместо това обаче кабинетът предлага увеличаване на осигурителните вноски, предимно на тези, плащани от работодателите. Кредиторите предупреждават, че този ход ще намали създаването на работни места и ще забави икономическото възстановяване, което предвещава трудни преговори следващия месец.

Словесна война

С приближаването на крайния срок тази седмица Ципрас поде атака срещу МВФ, като заяви, че фондът отправя неконструктивни искания и към двете страни в преговорния процес и трябва да реши дали иска да остане като участник в помощната програма за Гърция. Това предизвика поредна словесна война с най-големия европейски кредитор – Германия, която настоява световната институция да остане в програмата, за да осигури строга дисциплина и да успокои германските депутати.

Източници от „Сириза“ казват, че някои депутати не са щастливи от перспективата за реформа, която ще доведе до сливане на финансово затруднените пенсионни фондове на Гърция и ще намали държавните субсидии за системата, което пък ще понижи парите на мнозина. Не се знае колко депутати, ако въобще има такива, ще откажат да подкрепят закона.

Гръцките полицаи преместиха 2300 мигранти от границата с Македония

Гръцката полиция днес започна операция по преместването на 2300 мигранти, които бяха блокирани на границата й с Македония, след като Ск...

Според вътрешни източници Ципрас ще отстоява позицията си при преговорите с кредиторите, но в крайна сметка ще преодолее всяка съпротива в собствената си партия и ще внесе пенсионната реформа в парламента, така че Гърция да може да започне преговорите с еврозоната за облекчаване на дълга през март.

Ципрас отхвърли слуховете за по-широка коалиция, като заяви, че неговите 153 места в парламента са по-стабилни, отколкото 225-мандатното мнозинство, което през 2011-2012 година първоначално подкрепи технократското правителство на Лукас Пападимос, останало на власт едва шест месеца.

Източници от политическите среди казват, че премиерът е намерил съюзници в лицето на малката опозиционна партия „Съюз на центъра“, която намекна, че деветимата й депутати може да подкрепят закона. Въпреки категоричната си обществена позиция други опозиционни партии може да се въздържат или да не пуснат на гласуването недостатъчен брой свои депутати, така че в крайна сметка законът да бъде приет.

„Никой няма интерес от нови избори точно сега“, заявил е високопоставен източник, подчертавайки, че консерваторската „Нова Демокрация“ се намира в хаос преди предстоящото през следващата седмица избиране на партиен председател, а лявоцентристката партия „Пасок“ не иска да поема нова отговорност за непопулярни рестриктивни мерки.

Въпреки че основният сценарий е Ципрас да се опита да прокара пенсионната реформа, все пак има и риск той да се опита да спечели време и да забави приемането на реформите, докато напрежението не се покачи и поредната гръцка криза не засегне финансовите пазари, подчертава източникът.

Гръцката полиция депортира мигрантите по границата с Македония

Гръцката полиция започна да депортира стотици мигранти, струпани на границата с Македония, съобщи Ройтерс, цитирана от Mediapool. Око...

Според друга информация, този път от кредиторите, е, че институциите може да забавят разговорите за облекчаването на дълга, докато не се състоят регионалните избори в Германия и парламентарните избори в Словакия през март. Въпреки че Ципрас продължава да доминира безпрекословно на политическата сцена в Гърция, в Атина се носят слухове, че ако той все пак загуби мнозинството си, може да бъде сформирано правителство, съчетаващо технократи със сговорчиви политици.

Ройтерс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари