"Новата нормалност" на китайската икономика

14090
"Новата нормалност" на китайската икономика
Снимка: Getty Images / Guliver

Китай е готов да утвърди новия, 13-ти по ред петилетен план, предвиждащ промяна в икономическия модел на развитие. Забавянето на растежа и архаичните петилетки изглежда не пречат на властите в Пекин да реализират намеренията си.

За повече от шест десетилетия от първата петилетка, заложена за изпълнение през 1953 г., Китайската народна република се промени много. От огромна бедна държава Китай се превърна във втората по големина икономика в света. Богатството, което по-рано се смяташе за несъвместимо с моралния облик на китайските другари, се демонстрира със задоволство от съвременните китайци. Там, където по-рано минаваха само велосипеди, днес има шест лентови магистрали, по които се движат скъпи автомобили.

Защо в Китай има толкова много милиардери?

В Китай вече има повече милиардери, отколкото в САЩ. Броят им ще продължава да расте, а и китайските свръхбогаташи ще стават все по-мл...

И въпреки това управляващата Комунистическа партия на Китай (КПК) както и преди изработва и приема петгодишни планове за икономическото и социално развитие на страната. Разбира се, в съвременен Китай икономиката функционира изцяло на принципите на пазарния капитализъм, и тези рамки имат съвсем различно значение. „Те са по-скоро описание на рамковите условия и тенденции“, разясни германският професор по икономика Дорис Фишер.

Целите на 13-та петилетка

Китайският йероглиф за обозначаване на плановата икономика може и да се променил, но петилетката остава. И днес членовете на Централния комитет на КПП се събират да приемат новия, 13-ти по ред петгодишен план за развитието на страната. Той обаче има своите специфики.

Той ще бъде първият в епохата на новите китайски лидери – председателят Си Дзинпин и премиера на Държавния съвет Ли Къцян. Ще бъде и първият, с който няма да се увеличават темповете на ръста, а ще се снижават.

Китайските политици не хранят илюзии: в третото тримесечие икономиката на страната отчете най-ниските резултати за последните шест години. „КНР навлиза във фаза на „нормално“ икономическо развитие, през която ни очакват не само прекрасни стратегически възможности, но повече и по-сложни задачи“, се казва в публикуваното съобщение от Политбюро на ЦК на КПК. „Следващите пет години, считано от 2016 г., ще бъдат преломен етап в изграждането на процъфтяващо общество в Китай“, разбираме още от официалния текст.

Китайски телескоп работи на Луната вече година и половина

Китайското национално космическо управление (CNSA) е съобщило за успешно работещия на повърхността на Луната ултравиолетов телескоп. У...

Пълна промяна

Крайъгълен камък на новата петилетка е идеята за необходимостта от промяна на модела за развитие на китайската икономика от ориентиран към износ и инвестиции към такъв, който е съобразен с вътрешното търсене. Това ще доведе до по-скромни цифри в ръста на годишния БВП, но ще му добави устойчивост и независимост от вълненията на световните пазари.

„Показателите на китайския БВП ще се понижат осезаемо“, предположи проф. Фишер. Прогнозите й съвпадат с тези на китайските правителствени икономисти, които допускат спад в ръста на икономиката, наричайки го по американски маниер „новата нормалност“.

В социалната сфера главната задача на 13-та петилетка е изкореняването на бедността. За постигането на тази цел китайското правителство е готово да финансира различни образователни програми, да инвестират в инфраструктурата и да подобри медицинското обслужване.

„Задачата е огромна, а времето малко“, коментират в Пекин, защото в съвременен Китай под чертата за бедност живеят около 70 млн. души, изхранващи се с по-малко от 320 евро годишно.

Китай: Всички антитерористични усилия в Сирия трябва да са в една посока

"Считаме, че международните усилия в антитерористичните действия в Сирия трябва да вървят в една посока и да могат да се аргументират п...

Няма как да не бъде забелязано обаче противоречието между основните цели на плана: забавянето на икономическия ръст само усложнява задачата за повишаване на жизнения стандарт на бедните слоеве от населението. Статистиката подкрепя тази теза: през 2011 г., Китай успя да издърпа 40 млн. души от категорията на крайно бедните, а през миналата година, когато застоят в икономиката стана очевиден, техният брой беше едва 12 млн.

Die Stuttgarter Zeitung

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари