Новата паневропейска левица

4553
Новата паневропейска левица
Снимка: Getty Images/Guliver

Обявено преди месеци, сега създаването на ново паневропейско движение е на път да се реализира: във вторник бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис и негови колеги от 12 други европейски държави свикват конференция, която ще даде начало на "Демокрацията в Европа - движение 2025" (DiEM 25). Събитието, което ще се проведе в германската столица Берлин, ще ознаменува появата на ново обединение на левите протестни движения, което ще настоява за преразглеждане на основите на Европейския съюз.

Сред участниците ще има мисловни лидери, активисти и политици с различни убеждения. Организаторите обаче запазват в тайна имената на най-видните сред тях. "Ще има някои изненади", закани се загребският философ и социолог Сречко Хорват, който е натоварен с подготовката на срещата. Едно е сигурно - аудитория не липсва: билетите за конференцията са разпродадени още преди четири седмици, поради което събитието ще бъде излъчвано на живо чрез предаване по интернет.

Новото движение на Варуфакис ще търси сподвижници и в България

Новото движение на бившия гръцки министър Янис Варуфакис ще търси сподвижници и в България, заяви Лоренцо Марсили, който е ръководител ...

Съгласно манифеста, публикуван в началото на февруари, инициаторите на DiEM 25 се ангажират изрично с "извънредните постижения" на европейската интеграция, които "народите на Европа са изградили заедно в мир", доказвайки, че "имаме обща система, основана на правата на човека". Но тъй като "съюзът на късогледи политици, икономически наивни служители и проблемни финансови експерти" превръща проекта в "поробен на исканията на финансови и индустриални конгломерати", Европа е дискредитирана и изложена на риск от "опасна антиевропейска реакция", която да тласне държавите-членки обратно в "пашкула на държавната нация". Единствената ефективна "противоотрова" е "реална демократизация" на европейските институции - задача, която новото движение си поставя за основна цел. Тя трябва да бъде финализирана успешно в рамките на едно десетилетие.

Критиката към Брюксел е фокусирана върху политиката на закрити врати, характерна при взимане на важни решения. Като първа стъпка към демократизирането на този процес инициаторите на новото движение настояват Европейския съвет, Съвета на министрите и Еврогрупата да се отворят към обществеността чрез излъчване на живо на заседанията си. Освен това всички документи от текущи преговори - като например тези за ТТIP или условията за кризисни държави от еврозоната, трябва да бъдат публикувани в пълен текст. За по-нататъшно преобразуване на институциите на ЕС, DiEM 25 настояват да бъде избрано "учредително събрание", чиито кандидати да бъдат обявени в предварителни списъци. По този начин ще се избегне доминирането на определени нации в Общността. Всички тези мерки трябва да превърнат Европа най-късно до 2025 г. в "пълна демокрация с истински суверенен парламент", който обаче "споделя своята власт с националните парламенти" на държавите-членки.

Все още остава открит въпросът как това ще бъде реализирано в детайлите. "Със сигурност няма да е моноспектакъл", а по-скоро "едно наистина правилно движение", категоричен е Хорват. То обаче ще използва "политическия капитал" на Варуфакис, за да достигне до колкото се може повече европейци. И накрая - DiEM 25 възниква като движение, но участниците в проекта не изключват възможността в следващите европейски избори да излъчат и собствен кандидат.

Der Tagesspiegel

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари