От бранша: Геополитическите фактори не оказват влияние върху цените на петрола

3949
От бранша: Геополитическите фактори не оказват влияние върху цените на петрола
Снимка: Getty Images / Guliver

В сегашния момент геополитическите фактори не оказват въздействие върху цените на петрола, макар и по-рано кризите винаги да са ги повишавали. Това каза генералният директор на корпорацията за добив и производство на петролни продукти "Тотал" Патрик Пуяне в интервю за вестник Le Figaro.

"Човек не може да не се учуди на това, че цената на петрола вече не се намира под въздействието на геополитически фактори и това става в момент, когато регионалните кризи са по-силни от всякога", каза той. Пуяне отбеляза, че "сегашната ситуация зависи преди всичко от анализа на случващото се и икономическата стратегия, която осъществяват Саудитска Арабия и ОПЕК"

Поевтиняването на петрола може да е полезно за световната икономика

Спадът на цените на петрола ще помогне на икономиката в дългосрочен план. Това заявиха ръководителите на две от големите американски ба...

Оказвайки се при наличие на големи количества шистов газ от САЩ, който ОПЕК не може да контролира, страните от тази организация решиха да не намаляват добива. Тази ситуация много се различава от случилото се през 2008 г., когато ОПЕК понижи доставките на нефт, за да се противопостави на рязкото намаляване на търсенето", каза Пуяне, предаде БГНЕС.

"Ако сега страните от ОПЕК предприемат мерки за регулиране на пазара, в частност Саудитска Арабия, чиито производствени разходи се явяват доста ниски, то те не биха могли да се възползват от тази ситуация. Този картел не е в състояние да противодейства в криза на свръхпроизводство, намиращо се извън контрола му", каза той.

"Последното съвещание на ОПЕК показа дълбоките разногласия между Саудитска Арабия и Иран, както и че всяка от страните провежда собствена стратегия, с цел да защити своя пазарен дял, без да осъществява каквато и да е било координация в средносрочна перспектива", отбеляза Пуане. Той подчерта, че независимо от тази ситуация, би било грешка да се счита, че ОПЕК е мъртва. "ОПЕК е била ефективна организация и отново ще стане такава в бъдеще".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари