Политическо пренареждане в Германия след местните избори

3754
Политическо пренареждане в Германия след местните избори
Снимка: Getty Images / Guliver

Германия е изправена пред „пълно пренареждане” на политическото пространство, след като опасенията относно миграцията дадоха на крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия” двуцифрена победа на регионалните избори в неделя. Около една пета от германските избиратели бяха призовани да гласуват в така наречената „супер неделя”, която бе супер само за „Алтернатива за Германия”. Сега тя има представители в парламентите на 16 провинции в страната, докато в същото време Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел понася тежки загуби. Екзитполовете дават двуцифрени резултати за крайнодясната партия, която за първи път влиза в парламента на западногермански провинции - в Баден-Вюртемберг тя печели 15,1% (23 места в парламента), а в Рейнланд-Пфлац - 12,6% (14 места). В източната провинция Саксония-Анхалт „Алтернатива за Германия“ получи 24,2 % (24 мандата), което е най-високият резултат за нова партия в следвоенната история на Германия. „Германия е изправена пред големи проблеми, които доведоха до този резултат”, заяви съоснователката на партията Фрауке Петри. „Ние сме нова опозиционна сила, не просто протестна партия. Протестът е началото на нова политика, тъй като хората се отвръщат от партиите, в които не вярват”.

Проблемът с мигрантите

Въпреки че по принцип на регионалните избори решаващи са местните проблеми, сега доминиращата тема и в трите провинции бе бежанската криза, заради която гласоподавателите шамаросаха традиционните партии в Германия. Управляващите коалиции в трите местни парламента, които се състояха от различни комбинации между Християндемократическия съюз (ХДС), Зелените и социалдемократите, сега ще трябва да положат огромни усилия, за да останат на власт. Изборите в неделя бяха и първият голям изборен тест за миграционната политика на Меркел в стил „можем да се справим с това”, която позволи на над 1 милион кандидати за убежище да пристигнат в страната. Особено болезнен за канцлера бе резултатът на партията й в проспериращата югозападна провинция Баден-Вюртемберг, която някога бе бастион на ХДС. Сега обаче резултатите показаха срив в подкрепата към партията с около 12% до 27%, което е най-лошият й резултат в тази провинция от 1952 година. В останалите места партията на Меркел отчете спад от около 3%. Преди изборите Меркел настоя, че подкрепата за „Алтернатива за Германия” на местно ниво представлява протестен вот, който не е особено представителен на ниво федерална политика. Миналата нощ обаче нейни съпартийци признаха, че напредъкът на крайнодясната партия хвърля „голяма сянка” върху миграционната стратегия на канцлера.

Регионалните водачи на ХДС побързаха да изразят разочарованието си от техния лидер. В Саксония-Анхалт Райнер Хаселхоф предупреди, че победите на „Алтернатива за Германия” са знак за „пълно пренареждане” на политическото пространство, което пък изисква бързи отговори по въпроса за миграцията. Регионалните лидери на ХДС ще засилят натиска си над Меркел тази седмица да се върне от Брюксел с дълго обещаваното споразумение за споделяне на тежестта от бежанската криза между ЕС и Турция.

Изборният крах няма да накара Меркел да промени политиката си спрямо бежанците

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще задържи курса на политиката си спрямо бежанците, независимо от поражението на партията ѝ на ме...

Снощи лидерът на коалиционната Социалдемократическа партия Зигмар Габриел се съгласи с критиците на канцлера и подчерта, че победата на „Алтернатива за Германия” бележи „пропукване” в германската политика. „Поддръжниците на демократичните умерени възгледи намаляват и трябва да се отнесем сериозно към това”, посочи той. Партията на Габриел бе другият голям губещ от изборите с малка победа в Рейнланд-Пфлац, която бе засенчена от силния спад в подкрепата в другите две провинции, където резултатът на партията се сгромоляса с около 10%.

Зелените са аут?

Лошото представяне на социалдемократите в Баден-Вюртемберг означава, че досегашната им коалиция със Зелените може да не се завърне във властта в Щутгарт. Това помрачи победата на премиера на провинцията Винфрид Кречман, който изведе Зелените до триумфалните 30,3% - най-силния резултат на регионални избори за партията му. Той каза, че „огромната подкрепа към „Алтернатива за Германия” задължава другите партии да обмислят внимателно как могат да управляват”. Месеци след основаването си, през 2013 година партията „Алтернатива за Германия” почти успя да влезе в Будестага в Берлин, носена от антиевропейската вълна. След като спечели електорална база с антимигрантска и протестна платформа, партията вероятно ще изгради и „антиислямска стратегия” следващите месеци. Политологът Карл-Рудолф Корт коментира, че „Алтернатива за Германия” сега е политическа сила, с която останалите трябва да се съобразяват. „Единственият начин останалите партии да я неутрализират, е да покажат увереност и да се ангажират с конкретни решения на проблемите”, казва той.

The Irish Times

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари