Политиката на САЩ в Азия не е достатъчна да спре Китай

5479
Политиката на САЩ в Азия не е достатъчна да спре Китай

Пет години след като президентът на САЩ Барак Обама се ангажира с възстановяването на стратегическия баланс в Азия, пренасочвайки дипломатически и военни ресурси към световния икономически двигател, критиците отбелязват, че този ход е бил надценен и до момента се оказва недостатъчен.

Във време когато настоятелните действия на Китай за заявяване на териториални претенции в Южнокитайско море изпълват първите страници на медиите и от страните в региона идват обезпокоени реакции, някои казват, че Китай явно успява да надхитри съперниците си в надпреварата за получаването на права над изключително стратегическото море.

„Като някой, който се намира в азиатския тихоокеански регион и наблюдава американското присъствие в азиатската част на Тихия океан, ние виждаме само проблясъци за възстановяване на баланса“, казва Уилям Чунг, експерт по сигурността в региона.

От десетилетия Военноморските сили на САЩ охраняват ключови морски пътища в Тихия океан. ВМС на САЩ все още са водещата морска сила, но Китай започна да предявява претенции и да разширява присъствието си в Южнокитайско море – без да излага официалните си военни сили на преден план.

„Китайският напредък се извършва в сивата зона от Бреговата охрана, паравоенни сили и дори с изграждане на изкуствени острови, маскирано като действия в името на общественото благо, изследвания, спасителни действия, научни действия, проучвания за петрол, риболов“, казва Карлайел Тайър, експерт по сигурността на Югоизточна Азия в австралийската Академия на отбранителните сили.

Земетресението в Азия е засегнало няколко страни, има ранени

Силно земетресение от 7,5 по Рихтер удари афганистанския регион Хиндукуш като беше усетено и на много други места в Южна Азия. В Пакист...

През последните две години Китай предяви претенции върху малки суши от поне 1 170 хектара общо в Южнокитайско море, изграждайки малки рифове, плитчини и островчета.

Тази седмица дойде и поредното напомняне за усилията им за укрепване на съществуващите предни постове – САЩ съобщиха, че Китай изглежда е разположил батареи за ракети HQ-9 „земя-въздух“ на остров Ууди от Параселските острови.

Тайър коментира, че Китай вече разполага с повече кораби на Бреговата охрана , отколкото всички страни-членки на АСЕАН заедно. С разполаганите от Пекин оръжия и военна инфраструктура на изкуствените острови в спорни води, някои от които се намират на повече от 800 км от континента, Китай едновременно си осигурява възможност за бърз удар и военноморско превъзходство над другите държави в региона.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари