Полша няма да се откаже от въглищата

13238
Полша няма да се откаже от въглищата
Снимка: Getty Images

Базираният на въглища енергиен сектор на Полша осигурява препитание на стотици хиляди хора в Горна Силезия и има потенциала да преобърне парламентарните избори в неделя, 25 октомври. В малкия полски град Бжѐшче, част от въгледобивния басейн на Горна Силезия, почти половината от 21000-те му жители зависят от един работодател – мината, която скоро ще бъде затворена. Над 2000 мъже ще изгубят работата си, защото през последните няколко години мината е недоходоносна – за всеки продаден тон въглища, компанията плаща допълнително 265 злоти. Ако мината бъде затворена, безработицата в общината ще скочи до небето от вече високо си ниво от 11.6%.

Подобна съдба очаква още около 11 000 работници в недоходоносни мини, собственост на най-голямата държавна минна компания, Kompania Węglowa и още 3 000 от JSW.

Алексадър Сниегоски, експерт енергийни пазари и климат в Института за икономически изследвания във Варшава, казва, че само за периода 2010-2013 г. правителството е наляло 22 млрд. злоти в мините под формата на държавни субсидии.

Полша не само плаща допълнително за производството на въглища, но и индустрията не допринася с нищо за растежа на БВП.

Заради технологичната изостаналост, производителността на полските мини е много ниска – 648 тона добити въглища от работник за година, докато в най-лошите американски мини същият показател е над 2000 тона.

В най-големите държавни минни компании трудът на работниците възлиза на 50% от оперативните разходи.

Премиерът на Полша съди вестник, изобразил я като джихадистка

Министър-председателят на Полша Ева Копач е подала иск срещу ежедневника wSieci ("вМрежата") заради публикуван на корицата му колаж, н...

Тогава защо политиците така яростно се борят да запазят въгледобива?

Дариус Яблонски, политически анализатор от Университета на Варшава, обяснява: „Полската минна индустрия дава работа на около 104 000 души, повечето в региона на Горна Силезия. Други 208 000 души са на миньорски пенсии. Допълвайки тези, които са финансово зависими от тях, получаваме около 500 000 активни гласоподаватели. Поради това вместо дебат за климатичните цели преди срещата в Париж, в Полша се води дебат как целите на ЕС за намаляване на въглеродния диоксид заплашват икономическите интереси на страната“.

Базираният на въглища енергиен сектор

Силното лоби на синдикатите в комбинация с огромния дял на въглищата в енергийния микс на Полша са причините полските политици да са толкова неохотни към плановете за декарбонизация – намаляване количествата въглеродни емисии в атмосферата.

Според данни на Евростат, около 83% от потреблението на енергия в Полша се пада на черни и кафяви въглища, а в ЕС средното е 28%. 10% на възобновимите енергийни източници, 4% на природния газ и петрола.

Полша в готовност да приеме 7000 бежанци

Министерство на външните работи на Полша съобщи, че страната има готовност да приеме 7000 бежанци. Това предаде украинската агенция УНН...

Проблемът с природния газ и петрола е, че се внася от Русия. Променянето на тези показатели ще е скъпо и ще отнеме време.

В момента 70% от полските 5,5 млн. домакинства се топлят на въглища. Това причинява огромни количества сажди, което прави Полша и България страните с най-лошото замърсяване на въздуха в ЕС.

Въпреки това полското правителство продължава да инвестира във въгледобива. Освен това Полша настоява в общата позиция на ЕС за срещата за климата в Париж да бъде включено предложение, че декарбонизация е възможна по два начина – с намаляване на емисиите от промишлеността и чрез повишаване природното неутрализиране на въглеродния диоксид със залесяване.

Но този компромис не е достатъчен за политиците от „Право и справедливост“, които най-вероятно ще спечелят изборите в неделя.

EUobserver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари