Полша все още не е загубена

4048
Полша все още не е загубена
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Полското политическо списание „Wprost” публикува тази седмица заглавна страница, на която германският канцлер Ангела Меркел беше показана в колаж с европейски политици в щаб квартирата на нацисткия водач Адолф Хитлер. „Те отново искат да контролират Полша“, подсказва заглавието на седмичното издание.

Разбира се, корицата на списанието е медийна хипербола, но тя все пак разкрива един ясно очертаващ се симптом, който загрозява иначе привидно хармоничната картина в Европа. След като партията „Право и справедливост“ оглави правителството на Полша, политическият тон на Варшава към Германия и ЕС се втвърди – тенденция, която отдавна вече се наблюдава в редица източноевропейски държави. С бежанската криза, за която някои столици в Общността обвиняват открито канцлера Меркел, ситуацията се влошава все повече. И така тихомълком бяха оформени фронтовете. Нещо като културна борба (Kulturkampf) между упадъчния, мултикултурен Запад, и етнически хомогенния, християнски Изток – или поне както пропагандата на елитите на Изтока обича да изтъква държавите си.

ЕК започна разследване срещу Полша заради свободата на медиите и влияние върху КС

ЕС започва разследване срещу властите в Полша за нарушаване стандартите за върховенство на закона. Безпрецедентната процедура беше заде...

Ще бъде ли придружено това своеобразно вербално превъоръжаване с вътрешни преустройства, които ще подкопаят демократичната система в Полша и ще помрачи идилията в Общността, засега остава само да гадаем. Но Европейската комисия вече инициира разследване на новия медиен закон и конституционната реформа, която Варшава забърка във взривоопасна смес, и заплаши да прибегне до наказателни мерки като отнемане на гласа на Полша в Съвета на министрите на ЕС.

Брюксел като щаб-квартира на германския фюрер

Дали методите на ЕС са коректни от юридическа гледна точка, е сложен и продължителен спор. Дали обаче е политически мъдър? Едва ли. Либералните и левите сили в Полша, които се противопоставят на линията на управляващата партия на Ярослав Качински, може да преминат в отбранителна позиция, вместо да окажат натиск на правителството във Варшава. Изказвания на германски лидери като парламентарния лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Фолкер Каудер, който настоя да бъдат наложени санкции на Полша, или председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, за когото случващото се в съседната на Германия страна има „характер на държавен преврат“, вече даде достатъчно храна на националистическата консервативна пропаганда. Някои изявени полски политици открито заклеймиха Брюксел като щаб-квартирата на германския фюрер, която прикрива апетита си за власт над Полша с лицемерно демонстриране на загриженост за демократичното бъдеще на страната.

Първо Унгария, сега и Полша – сценарият вече е игран на европейската политическа сцена, но ЕС изглежда все още е в дилема как да постъпи. Какво да правим, в случай че държавите-членки развиват все по-авторитарни режими в духа на уж отминалите времена? Унгария на Виктор Орбан е един поучителен разказ за възраждането на националистическите настроения, такива каквито историята на централноевропейската държава ги е запомнила от периода на 30-те години на XX век. И каквито сега сякаш оживяват от прахта на академичните трудове.

ЕК ще обсъжда дали да постави Полша под наблюдение

Европейската комисия (ЕК) ще обсъжда състоянието на правовата държава в Полша, след като консервативното парламентарно мнозинство прие ...

Да оставим драмата за театъра

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер намекна, че разследването, което ще бъде задвижено по отношение на Полша, едва ли ще завърши с налагането на санкции за правителството във Варшава. Това заслужава адмирации. Европейският съюз трябва – и е длъжен! – да изиска разяснение от държавния глава Анджей Дуда и кабинета на Беата Шидло относно спорните реформи, които вкараха името на представляваната от тях държава в острите политически коментари през последните месеци. Но Брюксел би трябвало да се пази от прекомерна драматизация: Унгария и Полша (все още) са далеч от квази-управление в стила на Путинова Русия.

Това, на което ние сме свидетели, са повече или по-малко атрактивни последствия от желаната политика. Доминираният от определяни някога като „западни“ държави ЕС иска да освободи от реалния социализъм някога определяните като „източни“ държави. Едва ли обаче Брюксел е предполагал, че тази задача не само няма да бъде лесна, но и ще доведе до политическа конфронтация. Но да оставим драмата за театъра, защото членството в ЕС отдавна е променило из основи нашите съседи на Изток. Масовите демонстрации във Варшава и редица други големи градове срещу действията на правителството показват по категоричен начин – както сам го е казал някога техният поет: Полша все още не е загубена.

Der Spiegel

В Полша пристигат 400 мигранти

Полша ще приеме тази година 400 мигранти в рамките на програма за разселване на нелегални бежанци сред страните от ЕС. В отговор на въ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари