Полската съдебно-конституционна драма, която изкара 50 000 души на улицата

5847
Полската съдебно-конституционна драма, която изкара 50 000 души на улицата
Снимка: Getty Images / Guliver

50 000 души протестираха в събота, 12 декември, в полската столица Варшава и в няколко града в страната срещу управляващата партия "Право и справедливост“ (PiS). Според протестиращите под управлението на PiS демокрацията ерозира. Те визират скорошните законови промени, касаещи Конституционния трибунал (Конституционния съд) в Полша.

Конституционният трибунал има за цел да решава спорове относно конституциоността на дейностите от държавните институции, както и съответствието на закони с Конституцията.

Варшава: Не работим за получаване на ядрено оръжие

Министерството на отбраната на Полша опроверга по-ранната информация, че властите обсъждат получаването на ядрено оръжие по съответната...

"През последните дни вълна от западни медии представи ситуацията в Полша, правейки предположението, че консервативната партия "Право и справедливост“ бързо се предвижва към диктатура. Сензационни заглавия в големи западни медии гласяха, че Полша претърпява „смущаващо накланяне вдясно“ и твърдяха, че PiS е предприела „преврат“ спрямо демокрацията в страна“, пише за Politico.eu Адриан Каранитски, член на Атлантическия клуб и бивш президент на мониторинговата организация за демократичните права Freedom House. Според Каранитски обаче медиите в Европа не отразяват цялата картина в Полша, не вземат предвид антикомунистическото минало на лидерите на „Право и справедливост“, както и факта, че основите за сегашната ситуация са предизвикани от предишните управляващи от страна на Гражданската платформа (управляващата партия в Полша от 2007 до 16 ноември 2015 г.).

Едната страна

Отразяването на действията на PiS е повлияно и от нейната защита на националния суверенитет, което води до евроскептицизъм. Образът на формацията е допълнително очукан заради твърденията, че някои от лидерите й са хомофоби и антисемити. "Вярно е, че лидерите на PiS публично се обявяват против легализирането на гей браковете и потвърждават католическата природа на Полша. Но докато тези консервативни гледни точни ги поставят в противоречие с преобладаващите тенденции в Европейския съюз, то те едва ли биха могли да се нарекат въплъщение на крайното дясно“, пише още Каранитски. Той признава обаче, че като партия, формирана от дисиденти и антикомунистически активисти, в PiS има лидери, които все още имат конспиративни възгледи относно вътрешната и международната политика.

Другата гледна точка

Само две седмици след нациналните избори, партията "Право и справедливост“ остави своята приятелска и умерена кампания, за да влезе в битка с Конституционния трибунал. Конституционният ред на Полша е под цялостна атака от страна на новоизбраната дясноцентристка партия, пише обаче за Politico.eu Мачей Кишиловски, асистент-професор по право и публична администрация в Централноевропейския университет в Будапеща, Унгария. Според него Конституционния съд в страната е последната пречка пред управляващата партия и президента на страната (също от PiS) да въвеждат законодателството, което искат.

Полша може да поиска достъп до ядрени оръжия по програма на НАТО

Заместник-министърът на отбраната на Полша Томаш Шатковски днес заяви, че неговото министерство обмисля дали да не поиска достъп до ядр...

За съжаление, основата за политическия контрол над Конституционния трибунал беше положена от предишния парламент. Доминираният от прозападната Гражданската платформа трябваше да се справя с необичайна ситуация, казва Мачей Кишиловски. Заради очаквани пенсионирания петима съдии от 15-членния трибунал е трябвало да се пенсионират. Двама са го направили в началото на ноември няколко дни преди формирането на новия парламент, но след изборите, а други двама е трябвало да се пенсионират в началото на декември. Гражданската платформа прие закон, който позволява на парламента да избере и новите петима съдии едновременно.

Какво се случва

На 9 декември Конституционият трибунал определи, че както PiS, така и Гражданската платформа са виновни за сегашната ситуация, обяснява Каранитски. Според трибунала предишният парламент незаконно е гласувал избора на двама негови членове, но е имал конституционното право да реши за останалите трима съдии, които е трябвало да започнат мандата си в началото на ноември.

В края на ноември новият парламент приема резолюция, която прави невалиден избора на петте съдии в началото на месеца, но преди да изчака самото решение на Конституционния трибунал. Според Мачей Кишиловски това е „гротеско незаконно“ действие, което би трябвало да е ясно за всеки първокурсник по право в Полша. Парламентът просто няма право да прави невалидни назначенията на избрани съдии или да иззема функциите на трибунала в решението дали някой закон е непротивоконституционен, смята специалистът по право.

След това новото мнозинство в парламент избърза с избора на нови съдии, които да заместят „невалидните“ номинации на Гражданската платформа. Не беше разрешено на депутатите да зададат на набързо избраните кандидати нито един въпрос, а протестът на съдийската колегия не беше чут, казва още Кишиловски.

Петима полски моряци са взети за заложници край Нигерия

Петима полски моряци са взети за заложници, след като товарен кораб на полска компания е бил нападнат край бреговете на Нигерия, предад...

Според Кишиловски също така е неправилен изборът на президента Анджей Дуда да не приеме клетвата на съдиите, избрани от мнозинството на „Гражданска платформа“, а предвид спорното избиране на едновременно петима съдии, е трябвало да се изчака решението на Конституционния трибунал. Също така, по думите на експерта, Дуда, който е магистър по право, е трябвало да знае, че президентът няма абсолютно никакво право на преценка дали да приеме клетвата на съдиите или не.

На друго мнение обаче е Адриан Каранитски от Freedom House. По думите му отказът на президента да приеме клетвата на съдиите, избрани от „Гражданска платформа“, има значение и затова правителството е трябвало да предложи нови номинации.

Кишиловски обаче обръща внимание, че президентът е отказал да приеме клетвата на тримата съдии, избрани от предишния парламент, но приема тази на четирима техни заместници точно преди самото решение на съда, буквално през нощта. След това положилите клетва съдии са били закарани до сградата на Конституционния трибунал, за да участват в решението за законността на избора на предишния парламент. По предварителен дневен ред трибуналът гласува без участието на новодошлите.

Какво следва

Това, което следва за Полша, е комплексна ситуация, пълна с законова терминология. Основната точка обаче може да е ясна - „Право и справедливост“, заедно с президента, няма да се спрат пред нищо, за да утвърдят петимата, избрани от тях“. Този ход има смисъл само ако наистина целта им е да извършат политическо придобиване над Конституционния съд, пише Мачей Кишиловски.

Новото полско правителство свали знамето на ЕС от заседанията си

Новото правителство на Полша, начело с премиера на страната Беата Шидло, наричана „полската Меркел”, е престанало да окачва...

Според Адриан Каранитски обаче не става въпрос за конституционен преврат, а за реакция на предишния парламент, доминиран от Гражданската платформа, касаеща двамата незаконно избрани съдии. Каранитски смята, че реакцията на новото правителство и президента не е отричане на аргументите на Конституционния съд за законността на избора на предишния парламент. Според лидерите на PiS обаче избора на тримата съдии, макар и непротивоконституционен, е невалиден заради процесионални грешки в недостатъчен брой гласове при гласуването, пише Каранитски, който е на мнение, че е абсурдно твърдението, че Полша влиза в ера на цензура от съветски тип.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com