Предупрежденията на Ердоган към Русия са шантаж

7679
Предупрежденията на Ердоган към Русия са шантаж

Турция приведе своите военновъздушни сили в състояние на пълна бойна готовност, а на военните летища е обявен „оранжев“ код за тревога, означаващ, че пилотите ще могат да вземат решение за откриване на огън без съгласие на командването.

По-рано турското външно министерство обвини Русия в нарушаване на въздушното пространство на страната с изтребител Су-34. В Анкара заявиха, че това може да доведе до „сериозни последствия, отговорността, за които е изцяло на Русия“. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че желае да се срещне с президента на Русия Владимир Путин.

Залага ли Турция на инвазия в Сирия?

Месец преди Турция да свали руски бомбардировач, който тя обвини за навлизане във въздушното й пространство, руското военно разузнава...

Представителят на министерството на отбраната на САЩ Марк Райт потвърди прозвучалите от Турция обвинения. „Ние сме в течение на съобщенията и можем да потвърдим, че още един руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Турция и НАТО“, заяви Райт. На свой ред прессекретарят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков определи претенциите на Анкара като „голословна пропаганда“. Според него нито руските системи за ПВО в Сирия, нито сирийските радиолокационни системи за контрол на въздушното пространство са установили каквито и да е нарушения по сирийско-турската граница.

Според политолога и професор от катедрата по сравнителна политология към руския университет „Дружба на народите“ Юрий Почта турските обвинения приличат на изнудване. „САЩ заявиха, че поддържат Турция, но пък никой не реши да установи дали е имало наистина нарушение. Не искат документално потвърждение, анализ. Веднага започнаха с обвиненията и шантажа. Това е наистина политика на изнудване най-вече от турското ръководство. Не е случайно, че Ердоган заяви, че последствията към Русия ще са сериозни и иска да се срещне с Путин. На Ердоган тази среща му е нужна, за да съхрани образа си, да покаже, че е равностоен партньор. Тази политика е свойствена за Ердоган – той изнудва ЕС, изнудва НАТО, изнудва Русия с цяла редица обстоятелства в период, когато няма реални ресурси за контакти във военната и политическата сфера. Ердоган е известен като играч, който постоянно повишава залозите. От него не трябва да се очакват винаги рационални действия. Не трябва да се изключва възможността Турция да атакува още един руски самолет“, посочи Юрий Почта. Според него това се прави, за да бъдат провалени преговорите за Сирия в Женева и да се въведат турски войски в Северна Сирия.

„Турция ще загуби много, ако преговорите в Женева завършат с успех. Това ще бъде провал на външнополитическата линия на Ердоган, на партията му. Ще рухнат плановете му за превръщането на Турция в президентска република. Петгодишните опити на Турция да постави под свой контрол Сирия и Ирак могат да се окажат неуспешни заради това, че Русия активно се намесва в разрешаването на сирийския конфликт. Затова и Ердоган може да предприеме някаква провокация, да даде заповед за въоръжено нахлуване в Северна Сирия. Такива планове той имаше и преди – да създаде там буферна забранена за полети зона, уж за да защитава сирийските туркмени, да разположи бежанци“, отбеляза политологът.

РИА Новости

САЩ и НАТО също казаха, че руски самолет е нарушил турското въздушно пространство

Пентагонът потвърждава изявлението на Анкара, че руски самолет е нарушил турското въздушно пространство.  Представителят на амери...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com