Русия бързо може да използва бежанците като оръжие за масово поразяване

8271
Русия бързо може да използва бежанците като оръжие за масово поразяване
Снимка: Getty Images/Guliver

Всяка седмица руско-норвежката граница се пресича от стотици бежанци от Афганистан. Т.нар. „арктически път“ на бежанците придобива все по-голяма популярност. Започнаха, обаче, да се чуват обвинения, че Русия умишлено насочва мигрантите към Норвегия, пише Ян Грохман за чешкото издание Armadní noviny.

Миграционната криза

Как така желанието за човешки живот е заплаха, а младите имигранти с ножове - не?*

Изразените доста различни позиции по отношение на случилото се в Кьолн от евродепутата Ангел Джамбазки и пиара Деница Сачева предизвика...

В началото на миналата година година към Европа се насочи бежанска вълна. Най-често това бяха хора от Сирия, Косово, Афганистан и Албания. В медиите и професионалните кръгове се чуха въпроси дали сегашната миграционна криза е „управляема“ или „инспирирана“. Президентът на Чехия Милош Земан нарече бежанската криза „управляемо нашествие“.

През последните месеци се появиха обосновани подозрения, че покрай спонтанната миграция и икономически подготвената миграция (от нея печелят криминални кръгове) има и такава, която се използва като оръжие във войната между държавите.

Проф. Кели М. Гринхил разглежда проблема на миграцията в доклада си „Оръжието на масовата миграция“, който през 2011 г. беше призната за най-добрата творба в категорията "Международно изследване". Авторът работи в няколко американски университета и изследователски центрове, пише за големи издания, чете лекции в Оксфорд в Центъра за изучаване на миграцията.

В интернет-портала Echo 24 Вацлав Цилек цитира в своя статия „Миграцията като оръжие за масово унищожение. Конспирация?“ точно проф. Гринхил.

„За това явление в чешкия език има много малко материали, но ако искате да се задълбочите по въпроса, то потърсете термина „стратегически подготвена миграция“ (strategic engineered migration) или „подготвена миграция на натиска“ (coercive engineered migration). На английски много добре е подбрана думата engeneered, което означава, че този вид миграция има характер на дългосрочен, щателно „инженерно“ подготвен проект. Най-лошото тук е, че в случая на такава миграция напълно се губи човечността и не се взимат под внимание страданията на хората: мигрантите се възприемат също така механически, както броя артилерийски снаряди“, пише Вацлав Цилек.

Сирийка разказа как е била изнасилвана от каналджии в България

Сирийска бежанка е била изнасилвана многократно от каналджии в България. Това разкри самата тя пред властите в Берлин. По-ужасяващото...

Кели Гринхил намира в период след Втората световна война 56 случая на подготвена миграция. Работейки с разсекретени американски архиви, Гринхил открива запис на разговор, в който кралят на Йордания, след края на т.нар. Шестдневна война, обяснява на американските преговарящи, че ако Израел не приеме обратно палестинските бежанци, с това ще създаде за САЩ и за себе си сложна бежанска криза.

През 2002-2004 г. президентът на Беларус Лукашенко открито заплашваше, че ако Европа не плати, то той ще пусне през границата поток от бежанци.

Използването на миграцията в съперничеството между държавите не е новина.

Арктическият път

Сега едно от най-бързо набиращите популярност трасе е арктическият руско-норвежки път. През есента и началото на тази зима от Русия в Норвегия се прехвърлиха пет хиляди мигранти и бежанци. През тази година Норвегия очаква до 10 хил. бежанци от Русия.

Само 9 страни от ЕС са приели разселени мигранти

Едва 9 държави от ЕС - Белгия, Естония, Финландия, Германия, Латвия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания - са приели досега разс...

Къде е проблемът? Бежанците от Русия се насочват изключително в Норвегия, а не във Финландия. При това дължината на руско-норвежката граница, която се намира изцяло зад полярния кръг, е само 196 км, а южната руско-финландска - 1309 км.

Във Финландия обаче убежище са поискали около 30 хиляди души, а правителството очаква до 35 хил. мигранти. Това е почти 10 пъти повече, в сравнение с 2014 година, когато убежище са поискали 3560 души - в страна с население 5,5 млн. души. Това са били предимно иракчани, сомалийци и афганистанци. Във Финландия бежанците попадат през Швеция.

Норвежците предполагат, че до края на годината при тях ще дойдат 10 хил. бежанци и макар това да не е голяма цифра, парадоксът е в това, че във Финландия няма подобен проблем. Но Финландия не е член на НАТО, за разлика от Норвегия, затова норвежците си обясняват ситуацията с т.нар. „миграционно оръжие“.

В началото на ноември Норвегия заплаши, че ще връща афганистанците с руско жителство в Русия. Заплахата беше изпълнена и Норвегия върна стотици афганистански мигранти.

Миграцията като оръжие

Финландия може да продължи да закрива бежански центрове

Финландия може да продължи да закрива центрове за приемане на бежанци тази година, съобщи ТАСС, като цитира в. "Хелзингин саномат". Та...

Би било глупаво да се смята, че целият миграционен процес е резултат от хибридната война. В Европа се насочват хора, бягащи от войната, както и икономически мигранти. Освен това миграцията е доходоносен и контролируем бизнес за криминални, бунтовнически и терористични организации.

Но не бива да се игнорира фактът, че в миналото миграцията е била използвана като политически и дори военен инструмент в борбата между държавите. Ако Русия си съперничи със Запада за политическо и военно влияние, то е напълно логично да се предположи, че Кремъл разглежда и отчита мигрантите като оръжие. Освен това си струва и да се замислим и за поредността на някои ключови международни събития и възможната връзка между тях.

От тази гледна точка изглеждат двояко европейските санкции срещу Русия и спадът на цените на петрола през 2014 година. Би било наивно да се предположи, че Русия ще отстъпи и ще се „предаде“ и е опасно да се радваме на икономическия упадък на Русия.

Ако Русия се почувства игнорирана, тя ще се възползва от всички възможности, за да окаже натиск върху съперника си - например с това, че ще си затвори очите или ще насочва миграцията от афганистанци в ЕС или страните от НАТО. Достатъчно е да съобщи на европейските си партньори, че заради лошата икономическа ситуация не ѝ е възможно да контролира ефективно границите си и европейците много бързо ще разберат за какво става въпрос. Но това ще е разбираем руски ход в новата Студена война, която се води между Русия и Запада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com