Руски анализатор за Bloomberg: Путин не може да направи нищо на Турция

18956
Руски анализатор за Bloomberg: Путин не може да направи нищо на Турция
Снимка: Gettyimages.com

Руският президент Владимир Путин толкова се разсърди на турския президент Реджеп Ердоган заради свалянето на руския военен самолет, че дори отказа да разговаря с него по телефона и да се срещне с него на конференцията на ООН по въпросите на климата в Париж. Но по същество Путин не може да направи нищо, което да навреди на Ердоган или Турция. Той може само да усложни още повече живота на руснаците. Това пише в свой коментар Леонид Бершидски за Агенция Bloomberg, цитиран от БГНЕС.

Русия не предприе никакви конкретни военни и големи икономически стъпки, което прави емоционалната реакция на Путин безсмислена и необмислена.

Асад посочи кой въоръжава ИД, нямало да подава оставка

Финансирането и доставките на оръжие за терористите става основно чрез Турция, с подкрепата на Саудитска Арабия и Катар. Това твърди си...

Съвсем в своя стил на пропаганда, Русия разположи крайцера "Москва" с ракетна система C-400, показвайки, че с нея ще спре всяка враждебна въздушна акция за самолетите си и едва ли не че с този ход блокира действията на голямата западна коалиция, действаща в Сирия. Западняците отрекоха, но дори да е вярно, то от този ход печели "Ислямска държава", уж официално сочена като враг и причина номер едно за руската намеса в Сирия.

Забраната за внос на плодове и зеленчуци, както и санкциите срещу турския туризъм ще бъдат болезнени и за двете страни. Миналата година износът на турска селскостопанска продукция за Русия бе за 2,1 млрд. долара – това са 7% от целия обем на турския износ на продоволствени стоки. Възможно е обаче турските фермери да запълнят тази дупка без особени трудности. Миналата година техните колеги от Евросъюза успяха да увеличат износа въпреки ембаргото на Русия.

В същото време загубите на Русия може да се окажат по-сериозни: Русия купува от Турция 20% от внасяните зеленчуци и до 90% от цитрусовите плодове, продавани в големите вериги магазини.

Миналата година Турция стана най-популярното място за почивка на руснаците: тя бе посетена от 3,3 млн. гости от Русия или 19% от руските туристи, пътували в чужбина. Турските курорти спечелиха милиарди долари, но ако руснаците спрат да почиват в Турция, това няма да стане въпрос на живот и смърт за нейната туристическа индустрия. По данни на Министерството на културата и туризма на южните ни съседи през юли 2014 година или в пика на туристическия сезон Турция е приела 686 256 руснаци и почти 3,1 млн. европейци. Отслабването на рублата направи почивката в Европа твърде скъпа за руснаците. Египет, който е втори по туристическа популярност в Русия, сега е под забрана заради сваления руски пътническия самолет над Синайския полуостров през октомври.

Според кметът на Хомс сирийските бунтовници ще се изтеглят от града до два месеца

Бунтовниците и властта в Дамаск постигнаха сделка за евакуирането на сирийски опозиционни бойци от последния квартал под техен контрол ...

Путин би могъл да причини на Ердоган много по-голяма вреда, прекратявайки доставките на газ - Турция купува 60% от необходимия й газ от Русия. Или пък да спре строителството на първата турска атомна централа "Аккую" под ръководството на руската държавна компания „Росатом". Но тогава руските доставчици на енергоресурси ще загубят доходен пазар, а „Газпром" ще се лиши от Южна Европа, отстъпвайки я на такива конкуренти като Азербайджан и Иран. Азербайджан вече доставя газ в Турция и ще бъде щастлив да увеличи обемите на своите доставки. А руското правителство не желае да отиде на такъв риск и продължава да усложнява живота на своите сънародници с надеждата, че ще съумее да компенсира с провокационна пропаганда. А тя е в сериозно количество - известният проправителствен журналист Дмитрий Кисельов, който има забрана да стъпва в ЕС, обрисува Ердоган като световно зло - от възродител на Османската империя до финансиращ "Ислямска държава". А Владимир Жириновски поиска 100 турски пилоти да бъдат убити като отмъщение за загиналия руски пилот при свалянето на бомбардировача Су-24 на 24 ноември.

Сега, когато Русия е принудена са се конфронтира с растящ брой свои съседи и да се смири със засилващата се изолация, в края на краищата руснаците може би ще проумеят, че Путин е проблем, а не решение. Но засега гневната риторика на Путин намира подкрепа сред руснаците, а и предизвиква отмъстителни настроения сред турците, които карат руските плавателни съдове да чакат часове наред, за да минат през Босфора.

Ердоган, както и Путин, умее майсторски да използва външните заплахи, за да отвлече вниманието на сънародниците си от вътрешните проблеми, но неговите врагове са далеч по-малко. И най-вероятно от тази криза той ще извлече повече ползи от Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com