Саудитска Арабия финансира секретна операция на ЦРУ в Сирия

5814
Саудитска Арабия финансира секретна операция на ЦРУ в Сирия
Снимка: Gettyimages

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ силно зависи от Саудитска Арабия в провеждането на секретна операция по въоръжение на сирийските бунтовници, пише The New York Times, цитиран от РИА Новости.

Саудитска Арабия десетилетия е снабдявала САЩ с пари и е пазила техните тайни, когато Вашингтон е влизал в далечни конфликти. Понякога страните са действали общо, друг път саудитците "просто са подписвали чекове за секретни операции на американците".

ЦРУ разширява подкрепата за сирийските бунтовници

ЦРУ разширява подкрепата си за сирийската опозиция, съобщава вестник "Вашингтон пост", предаде БГНЕС. Причините затова се крие в опасе...

Що се отнася до войната в Сирия, то ЦРУ и Саудитска Арабия още през 2013 година се разбрали за съвместно провеждане на секретната операция "Сикомор" по подготовка на сирийски бунтовници. Според споразумението саудитците доставяли оръжие и финанси, а служителите на ЦРУ учели бунтовниците да боравят с автомати Калашников и противотанкови ракети, пише изданието, като се позовава на бивши и сегашни представители на администрацията на американския президент.

Сега отношенията между Вашингтон и Рияд търпят изменения, тъй като САЩ започнали по-малко да зависят от импорта на нефт и взели курс към сближение с Иран. И все пак алиансът както преди се запазва, "държат го на повърхността саудитските пари и общите интереси".

Провеждането на съвместни операции се явява един от факторите, САЩ да не искат открито да критикуват Саудитска Арабия "за нарушението на правата на човека, отношението към жените и подкрепата на ислямското радикално движение – уахабизъм", се казва в статията.

"Саудитците не са крили, че оказват помощ във въоръжението на бунтовническите групировки в Сирия, но степента на тяхното сътрудничество с ЦРУ в секретни операции и финансова подкрепа (на американските спецслужби – б.р.) не беше известна", пише The New York Times, като се позовава на сегашни и бивши американски чиновници и представители на страните от Персийския залив.

Арабският свят, Турция и ЦРУ въоръжават усилено сирийците

Арабските държави и Турция са увеличили значително своята военна помощ за сирийските бунтовници с помощта на ЦРУ, съобщи "Ню Йорк Тай...

Американските чиновници не посочват обема от средства, които отделя Саудитска Арабия за тренировка на бунтовници срещу властта на сирийския президент Башар Асад, но твърдят, че сега помощта на саудитците е "няколко милиарда долара", се казва в статията.

Принц Бандар бин Султан, който от 2012 до 2014 г. беше генерален директор на службата за общо разузнаване на Саудитска Арабия, е наредил саудитските агенти да закупят "от Източна Европа хиляди автомати Калашников и милиони амуниции за сирийските бунтовници". ЦРУ оказало помощ на саудитците в някои покупки, например в голямото споразумение с Хърватия през 2012 г. Самите САЩ по това време са били в голяма степен "извън играта", оказвайки по разпореждане на Белия дом нелегална помощ на бунтовниците. Но по-късно президентът Барак Обама одобрил ЦРУ пряко да въоръжава и тренира бунтовници, пише изданието.

Съвместната програма на ЦРУ и саудитците по въоръжение и подготовка на бунтовници няма нищо общо с програмата, за чието прекратяване обяви по-рано Пентагонът. Завършената от министерството на отбраната на САЩ програма е била насочена към подготовка на бунтовници за борба с "Ислямска държава". Действащата програма на ЦРУ е предназначена за борба със сирийската правителствена армия, съобщава NYT.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com