Терорът в Париж доведе до огромни борсови печалби за оръжейните компании

12053
Терорът в Париж доведе до огромни борсови печалби за оръжейните компании
Снимка: Getty Images

Извънредно високата опасност от нови терористични атаки на европейска територия след ужаса от 13-ти ноември в Париж, както и сигналите за засилване на бомбардировките в Сирия доведоха до значителен ръст на акциите на най-големите оръжейни компании.

В САЩ производител номер едно в цял свят в лицето на Lockheed Martin отчете 3,53% растеж на акциите си в снощната сесия на Нюйоркската фондова борса. Американската компания прави изтребителите F-35, F-22, F-16 и F-117 "Стелт", както и големите военни транспортни самолети C-130. Не изостават и акциите на друг голям производител – Northrop Grumman. Това е компанията, която наскоро спечели договор за разработка на следващо поколение изтребители за американската армия. Акциите на Northrop скочиха с 4,4%.

Русия чака над 12 млрд. долара от износ на оръжие

"Рособоронекспорт" - компанията, която е единственият държавен посредник в Русия при износа и вноса на оръжия – очаква приходи от...

Производителят на самонасочващи се ракети Raytheon също е в компанията – 4,20% растеж. По-скромно, със „само“ 2,86% се покачват акциите на основния производител на военни камиони за американската армия Oshkosh Corporation. С 1,93% поскъпват акциите на General Dynamics – компанията, която прави танковете M1A2. Boeing, вторият в света военен производител според класацията на Стокхолмския институт за мир (SIPRI), записва 1,28% увеличение в стойността на акциите си. Известната самолетна компания произвежда изтребителите F-18, хеликоптерите „Чинук“ CH-47 и крилатите ракети „Томахоук“.

Френският производител номер едно на военно оборудване Thales Group, който е на 10-то място в класацията на SIPRI за 2013-та година, се радва на по-голям растеж на акциите си – 3,3%. Французите са специализирани в производство на електроника за военни цели. Ръстът на Thales е факт, въпреки че основният френски борсов индекс CAC40 се сви с 1,5% снощи. Британската BAE Systems, третият най-голям производител на оръжие в света, отчита 2,2% поскъпване на акциите си. Друг британски гигант – Roll-Royce, записа 5% увеличение на акциите си. 15% от приходите на компанията идват от сектора на отбраната.

Рекордно поскъпване на акции отчете производителят на детектори и скенери, използвани на летищата Smiths Group, информира „Гардиън“. Акциите на компанията скочиха с цели 10% в рамките на индекса FTSE 100. Финансовият директор на Smiths Group Крис О'Шей коментира, че „колкото и да е тъжно това, отговорните лица осъзнават, че нямат най-новото оборудване на пазара и вече го търсят“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари