Турският опозиционен вестник "Заман" се превърна в "Правда"

3418
Турският опозиционен вестник "Заман" се превърна в "Правда"
Снимка: Getty Images/Guliver

Защитниците на свободата на печата в Турция имат причини да се гневят. Високотиражният турски вестник „Заман”, който бе силно критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, в неделя излезе от печат за първи път след назначаването на ръководство от държавата с откровено проправителствена позиция. На първата страница на вестника статия за голям държавен проект за построяването на мост между азиатския и европейския бряг на Истанбул на стойност 3 милиарда долара замести обичайните критики на „Заман”.

„Интернет връзката ни е отрязана и не можем да използваме системата”, заяви журналист от вестника, като добави, че „неделният брой не е направен от служителите на „Заман”. В унисон с проправителствената преса сега и „Заман” публикува на първата си страница снимки от погребенията на „мъчениците”, убити по време на сражения между турските сили и кюрдските сепаратисти в Югоизточна Турция.

Срамен ден

Европейският парламент не е доволен от сделката за бежанците с Турция

Европейският парламент далеч не показа възторг от принципното споразумение относно бежанците, постигнато на извънредната среща на върха...

Съботният брой на вестника, който се печата в 650-хиляден тираж, излезе под мотото „срамен ден” за свободата на печата в Турция. Това бе последният брой, който успя да излезе преди поставянето на вестника под служебна опека. В следобедните часове полицията разпръсна възникналите след това протести с гумени куршуми и сълзотворен газ, а според много медии главният редактор на вестника е бил уволнен.

ЕС се тревожи

Събитията предизвикаха безпокойството на Вашингтон и ЕС, които призоваха Ердоган да зачита свободата на печата. От своя страна турският премиер Ахмет Давутоглу обясни, че „става дума за юридическа, а не политическа процедура”, и увери, че „Турция е правова държава”. Медийната група „Заман”, която освен вестниците Заман” и „Тудей’с Заман”, притежава и телеграфната агенция Cihan, е смятана за близка на имама Фетхуллах Гюлен – бивш приближен на Ердоган, но станал негов най-голям враг. Президентът обвинява Гюлен, че стои зад обвиненията в корупция, в която държавният глава и неговите приближени бяха уличени преди две години. Ердоган често намеква, че Гюлен е създал „паралелна държава” с цел на свали властта, което пък „гюленистите” отхвърлят енергично.

La Tribune

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com